Doi cetățeni ai R. Moldova ar fi fost racolați de serviciile secrete ruse pentru a incendia mai multe clădiri din Estonia. Cei doi vin din regiunea Găgăuză și au un trecut certat cu legea.
Absolvenții care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat în acest an au fost distinși, astăzi, cu diplome din partea președintelui Maia Sandu. În cadrul ceremoniei, șeful statului le-a mulțumit atât elevilor pentru munca și seriozitatea lor, cât și profesorilor și părinților care i-au ghidat și susținut.
Fost director al Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost nominalizat pentru prestigiosul Premiu Saharov pentru libertatea de gândire. Candidatura lui Iovcev a fost propusă de către Asociația „Italia-Moldova”.
Pe traseul R26 Bender – Căușeni – Cimișlia, aflat în reparație capitală pe o lungime totală de 22,4 kilometri, două dintre cele trei segmente sunt aproape finalizate. Pe al treilea lucrările sunt executate în proporție de 11%. Intervențiile includ și reabilitarea tuturor podurilor situate pe aceste sectoare.
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție după ce Rusia a bombardat noaptea trecută Kievul. Potrivit șefului statului, Ucraina are nevoie de mai multă apărare antiaeriană și de un sprijin mai puternic pentru a putea răspunde „imperiului răului”.
Summitul Moldova – Uniunea Europeană, care se desfășoară astăzi la Chișinău, nu este doar despre declarații, ci despre viitorul nostru european – despre încredere, sprijin reciproc și pași concreți spre aderare. O spune fostul vicepremier și ex-ministru al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, care precizează că astăzi la Chișinău se scrie istorie, transmite IPN.
La Chișinău astăzi are loc primul Summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană. La Reședința de Stat sunt așteptați președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite IPN.
Republica Moldova dorește să înceapă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană înainte de alegerile din septembrie pentru a contracara dezinformarea rusească despre UE. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru integrarea europeană, Cristina Gherasimov.
Lucrările la „Linia Independenței” – proiectul strategic de interconectare electrică Vulcănești – Chișinău – vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. O spune ministrul energiei, Dorin Junghietu, care dă asigurări că se lucrează fără întreruperi, indiferent de condițiile meteo, transmite IPN.
Întreprinderile mici și mijlocii din sectorul agroalimentar, care își desfășoară activitatea în mediul rural, au obținut granturi de până la 383 de mii de lei, acordate de Uniunea Europeană, pentru a-și moderniza procesele de producție.
Sistemul feroviar din R. Moldova va fi modernizat. Mai exact, este vorba despre un proiect realizat cu România, care are o valoare de 3,5 mln de euro.
Plafonul veniturilor anuale pentru ca o companie să fie considerată întreprindere mică sau mijlocie (IMM) ar putea fi majorat de la 100 de milioane la 500 de milioane de lei.
Agențiile olandeze de informații au adunat dovezi privind utilizarea pe scară largă de către Rusia a armelor chimice interzise în Ucraina, inclusiv aruncarea unui agent de sufocare din drone pentru a scoate soldații din tranșee astfel încât să poată fi împușcați.
Vicepreşedintele companiei ruse Transneft, Andrei Badalov, a fost găsit mort vineri dimineaţă la Moscova, după ce a căzut pe fereastră.
Mai multe persoane au fost rănite, după ce o benzinărie a explodat vineri într-un cartier din estul Romei, relatează canale media locale, preluate de Reuters.
Peste 300 de pompieri luptau joi împotriva incendiului „Madre”, cel mai mare din acest an în California. Statul american traversează o vară caniculară, în contextul în care Donald Trump operează tăieri la agenţiile însărcinate cu lupta contra catastrofelor climatice, relatează USA Today.
Carta ONU prevede faptul că orice stat membru trebuie să respecte suveranitatea, independența și integritatea teritorială a oricărui alt stat membru. Dar nici o instituție internațională nu e chemată să și sancționeze, să pedepsească pe cei care încalcă această regulă.
Când Leonard Gârneț îl văzut pe Vitalie Ursu ieșind triumfător din sediul NKVD-ului se desprinse din îmbrățișarea lui Horia Ianuș, cu gândul de-a acționa imediat. Nu știa ce ar trebui să facă, dar știa că nu ar trebui să meargă acasă.
Deși au trecut mai bine de trei decenii de la proclamarea independenței, Republica Moldova rămâne, în mare parte, prizoniera unei istorii neterminate. Ne zbatem într-o agonie cronică, ca într-o tranziție fără sfârșit, între un viitor european aflat undeva la orizont și un trecut imperial care refuză să moară.
Se împlinesc 85 de ani de la acea zi funestă de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost aruncată din nou în hăul ocupației rusești. Sub masca cinică a „eliberării”, trupele sovietice au zdrobit brutal firul firesc al istoriei acestei provincii românești, smulgând-o, pentru a doua oară în mai puțin de un secol, din trupul națiunii căreia îi aparținea prin istorie, sânge și drept.
Partidul Acțiune și Solidaritate anunță gruparea „ȘOR” a lansat un nou fals despre activitatea formațiunii. De această dată, membrii grupării criminale contactează cetățenii și îi invită la un meeting pro-UE la care ar urma să fie achitați bani.
Rețeaua de boți pro-Kremlin „Matrioșka” încearcă să provoace un conflict între președintele Maia Sandu și vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) trage un semnal de alarmă privind valul de dezinformare care circulă în mediul online cu privire la Pesta Porcină Africană (PPA), o boală extrem de periculoasă pentru porcine și cu impact economic major.
Imaginea care circulă pe rețelele de socializare, cu un presupus anunț la un oficiu poștal în care cetățenii sunt înștiințați că, din 7 aprilie, serviciile poștale vor fi prestate doar în limba română, iar cei care au nevoie de traducător pot achita 179 de lei/oră pentru serviciile acestuia, este un fals.
Ministerul Apărării de la București (MApN) a anunțat că Rusia a reluat atacurile cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, motiv pentru care, în noaptea de marţi spre miercuri, două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene, transmite News.ro.
Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie a României, Silviu-Gabriel Barbu, a subliniat că costurile reale pentru obținerea cetățeniei române sunt doar cei 90 de lei românești pentru cardul de cetățeni, restul plăților sunt ilegale.
Președintele României, Nicușor Dan, a declarat miercuri, după întrevederea avută cu președintele SUA, Donald Trump, cu prilejul summitului NATO de la Haga, că parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite are un „potențial uriaș de dezvoltare”.
La Haga, în marja Summitului NATO, ministrul afacerilor externe al României, Oana Țoiu, a participat marți la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, reafirmând sprijinul ferm al României pentru Ucraina, stabilitatea regiunii Mării Negre și consolidarea posturii aliate de apărare.
În cadrul unei reuniuni a Consiliului European, cei 27 de lideri ai UE și-au confirmat sprijinul ferm pentru decizia Republicii Moldova de a se alinia la Occident.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, și-a exprimat speranța că inițiativa guvernamentală „Moldova Poate”, finanțată din bani publici, este planificată doar până la debutul perioadei electorale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
În doar două luni, 818 cetățeni s-au înregistrat prealabil să voteze în străinătate la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Cifra celor înscriși se referă doar la anul în curs, transmite IPN.
Partidele politice care, până la începerea perioadei electorale, adică până pe 14 iulie, nu vor prezenta Agenției Servicii Publice (ASP) toate informațiile privind membrii organelor executive centrale ale partidului nu vor putea participa la alegeri.