Tarifele pentru serviciile aeroportuare pentru curse neregulate și operațiunile aeriene necomerciale efectuate pe/de pe Aeroportul din Chișinău ar urma să crească. Un proiect de decizie în acest sens a fost elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Agenția de Presă IPN a venit cu o reacție la cererea prealabilă înaintată de Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției și fost șef al SIS.
Trei persoane sunt cercetate penal de oamenii legii, fiind suspectate de profanarea mormintelor în raioanele de Nord. Potrivit IGP, este vorba de o tânără de 31 de ani și doi bărbați de 33 și 38 de ani.
Șoferii transnistreni nu-și vor mai putea echivala permisele de conducere în cele emise de autoritățile constituționale ale R.Moldova, fără susținerea examenului. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței de azi a Guvernului.
O nouă ședință în formatul „1+1” va avea loc vineri, 17 ianuarie. Informația a fost confirmată de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care a precizat că, la moment, se discută locul desfășurării reuniunii și formatul acesteia.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție după ce astăzi, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Gazprom va relua livrarea de gaz natural pentru regiunea stângă a Nistrului.
Podul ce va lega localitatea Ungheni din Republica Moldova de localitatea Ungheni din România ar putea purta denumirea simbolică de „Podul Unirii”.
Veronica Arpintin a fost eliberată din funcția de secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Hotărârea a fost aprobată în cadrul ședinței de azi a Guvernului.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pune în aplicare decizia CSE privind racordarea localităților din Zona de Securitate la rețelele de energie electrică și gaze naturale.
Vestmoldtransgaz (VMTG) nu a primit solicitări din partea companiilor de gaze din Republica Moldova pentru extinderea sesiunilor de tranzacționare în weekend.
Aplicarea tarifelor diferențiate la energia electrică este imposibilă în acest moment.
Peste 3,5 miliarde de lei au fost investiți în economia națională de către cei 570 de beneficiari ai Programului guvernamental „373”, se notează într-un comunicat. Circa 2,4 miliarde de lei de aceasta sumă constituie valoarea creditelor cu compensare a dobânzii oferite de către stat pentru realizarea celor 750 de proiecte investiționale.
Premierul prorus slovac Robert Fico a comentat, într-o postare în pagina sa de Facebook, un incident recent, când elevul slovac Simon Omaník, purtând pe sacou o panglică în culorile drapelului ucrainean, a refuzat să dea mâna cu președintele Peter Pellegrini, scrie Ukrainskaia Pravda, citată de Digi24.RO.
Se așteaptă ca Elon Musk să folosească un spațiu de birouri în complexul Casei Albe, ceea ce sugerează că Musk, care deține companii cu contracte de miliarde de dolari cu Guvernul federal, va continua să aibă un acces important la președintele ales Donald J. Trump, scrie The New York Times, citat de Digi24.RO.
Rusia încearcă să slăbească democraţiile şi să submineze libertatea aliaţilor, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord şi Iranului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, informează EFE și Agerpres.
Rusia a lansat 'peste 40 de rachete' și 'peste 70 de drone' în timpul unui nou atac masiv care a vizat sectorul energetic al Ucrainei, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP.
Coreea de Sud a intrat într-o criză politică de lungă durată cu blocaj de natură constituțională și chichițe avocățești identificate după o tentativă de lovitură de stat a președintelui cu introducerea stării de urgență – Legea Marțială – și blocarea deplină a Parlamentului de către Armată și Poliție, la cererea președintelui.
Începutul anului 2025 a permis multiplelor ONG-uri specializate rapoarte la zi și studii prospective în legătură cu anul care ne așteaptă. Am selectat din multitudinea de evaluări 10 riscuri în 2025 de la EurasiaGroup și Ian Bremmer și 10 conflicte de urmărit ale International Crisis Group-ICG.
„...și tot mai degrabă că Moscova nu le va permite liderilor transnistreni să atenueze prea mult criza din stânga Nistrului până în momentul când aceasta se va revărsa și peste Nistru. În acest sens, cârdășia dintre Moscova și Tiraspol va merge „până la sfârșit”, adică până vor fi anunțate rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare”.
„Moscova, provocând criza energetică în Republica Moldova, involuntar și-a tras un glonț în propriul picior, aducând creatura sa, în persoana regimului separatist de la Tiraspol, în prag de colaps economic. Iar aceasta deja vorbește despre restrângerea drastică a posibilităților reale ale Moscovei de a influența starea lucrurilor în Moldova prin politici tradiționale de șantaj economic”.
După ce a trădat regiunea transnistreană și a sistat livrările de gaze, Rusia a venit cu noi falsuri, în încercarea de a pasa responsabilitatea pe autoritățile de la Chișinău, cele de la Kiev și, în general, pe Occident. Astfel, într-un comunicat, Ambasada Rusiei la Chișinău învinuiește tot restul lumii pentru criza energetică din stânga Nistrului.
Federația Rusă continuă acțiunile hibride ostile de propagandă, dezinformare și manipulare a opiniei publice moldovenești, reclamând că R. Moldova s-ar militariza. Totodată, Moscova acuză Occidentul, în special NATO, că ar vrea să transforme statul nostru într-un ”cap de pod” pentru ”acțiuni agresive împotriva sa”.
Serviciul Rus de Informații Externe (SVR) a publicat un comunicat plin de informații false și manipulatorii despre Republica Moldova și președintele Maia Sandu. Este esențial să demontăm aceste afirmații, care au un scop clar: să destabilizeze regiunea și să creeze confuzie în rândul cetățenilor moldoveni.
Informațiile apărute în spațiul public, conform cărora Republica Moldova ar vinde energia electrică cumpărată din România la prețuri preferențiale către Ucraina, care ulterior o vinde înapoi României la prețuri mai mari, sunt false și manipulatorii. Astfel, potrivit unui comentariu al Ministerului Energiei, energia cumpărată din România nu este tot cea care este vândută Ucrainei.
Zece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, au cerut ca blocul celor 27 de națiuni să interzică importurile de gaz prin conducte și gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, se arată într-un document consultat de Reuters, în timp ce Europa dezbate noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
Asistența în toate domeniile oferită de România R. Moldova afost discutată astzăi de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, cu Lauren Bleakney, ofițer însărcinat cu afaceri politico-militare al Ambasadei SUA la București.
Autorităţile americane au solicitat evacuarea clădirii Consulatului General al României la Los Angeles, în contextul incendiilor puternice care au afectat cu precădere Comitatul Los Angeles din Statul California, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), informează Agerpres.
De astăzi, moldovenii cu cetățenie română pot călători în SUA fără vize. Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a anunțat accederea României în Programul Visa Waiver (VWP), informează Ambasada SUA la București, citată de Agerpres.
Vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar al comunei Călugăr, raionul Fălești. Scrutinul se va desfășura pe data de 18 mai 2025. Decizia a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală.
Rezultatele preliminare în cadrul turului doi pentru alegerea primarului comunei Iliciovca, raionul Florești, relevă faptul că independentul Serghei Eremeico a obținut majoritatea voturilor exprimate.
În comuna Iliciovca, raionul Florești, astăzi are loc turul doi pentru alegerea primarului localității.
Astăzi în comuna Iliciovca, raionul Florești, are loc turul doi pentru alegerea primarului. Potrivit informațiilor oferite de Comisia Electorală Centrală, procesul de votare se desfășoară în regim normal.