Chișinăuienii și oaspeții capitalei sunt așteptați la în weekendul 12 - 13 iulie 2025 la iarmaroacele și târgurile cu produse și mărfuri autohtone.
În R. Moldova scade numărul de cazuri de îmbolnăviri cu boala Lyme. Această boală este provocată de mușcătura de căpușe.
Republica Moldova înregistrează progrese semnificative în lupta împotriva corupției, potrivit raportului de evaluare adoptat în cadrul reuniunii plenare a Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj va fi restricționată pe străzile din Chișinău în perioada caniculară. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul de Chișinău, Ilie Ceban.
Neutralitatea nu înseamnă lipsă de apărare, ci necesitatea de a fi pregătit – este mesajul transmis de ministrul apărării al Regatului Danemarcei, întrebat cum vede menținerea statutului de neutralitate al Republicii Moldova în actualul context de securitate regională.
Ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman.
Autoritățile de la Chișinău au aprobat cererea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), de investiții a peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești.
Ministrul Apărării al Regatului Danemarcii, Troels Lund Poulsen, a afirmat că pentru Danemarca, precum și pentru statele membre UE, este important ca cetățenii din R. Moldova să-și poată păstra libertatea și să-și decidă singuri viitorul, fără interferențele Rusiei.
Numărul persoanelor fizice care desfășoară activități independente de antreprenoriat este în creștere semnificativă în Moldova, indică datele Serviciului Fiscal de Stat. Potrivit Fiscului, la începutul lunii a acestui an erau înregistrați 6 527 de contribuabili care activează în acest regim fiscal, de aproape trei ori mai mulți decât în anul 2022, transmite IPN.
Agenții economici vor putea obține certificate care îi scutesc de controlul calității pentru fructele și legumele proaspete, dacă respectă anumite condiții stricte. Documentul, emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, va fi valabil până la trei ani. Noile prevederi legale au fost votate de Parlament în lectură finală, transmite IPN.
Banca Europeană pentru Investiții (BEI) va acorda Republicii Moldova un împrumut de 143,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău. Contractul de finanțare în acest sens a fost ratificat astăzi de Parlament.
Lucrările de construcție a primului pod rutier peste Prut, de nivel autostradă, numit simbolic „Podul de Flori”, sunt în toi. O confirmă cei doi secretari de stat din cadrul ministerelor transporturilor de la București și Chișinău, Irinel Ionel Scrioșteanu și Mircea Păscăluță, care au efectuat recent o vizită de lucru la Ungheni.
Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că trupele țării-agresoare, Rusia, intenționează să pătrundă până la 10 kilometri pe teritoriul regiunii Dnipropetrovsk, cu scopul de a crea o „zonă tampon”.
Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Kirilo Budanov, consideră că Rusia nu va reuși să ocupe întreaga regiune Donețk până la sfârșitul anului 2025.
Comisia pentru forțele armate a Senatului american a aprobat o asistență de securitate în valoare de 500 milioane de dolari pentru Ucraina, ca parte a proiectului său la Legea de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2026.
Atacurile Rusiei asupra Ucrainei au ucis cel puţin 9 persoane şi rănit alte 42, în ultimele 24 de ore, au anunțat vineri autorităţile regionale ucrainene, conform publicaţiei The Kyiv Independent.
China a devenit un adevărat actor de securitate global, dar și, în mod specific, un actor de securitate european și în Orientul Mijlociu. Și asta provine din propriile implicări în războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, din sprijinul masiv acordat Iranului, nemulțumit de absența Rusiei din sprijinul direct, și de la propriile acțiuni în Marea Roșie.
Vladimir Putin a întins prea mult coarda. A depășit liniile roșii și este în pragul determinării lui Trump să ia taurul de coarne.
Istoria spațiului românesc basarabean rămâne jucăria preferată a unor politicieni de la Chișinău care se uită mai des spre Kremlin decât spre propriul electorat. Ideologia moldovenismului și fantasma „Moldova Mare” au fost transformate într-o armă politică de către forțele pro-ruse din Republica Moldova.
Au trecut 1228 de zile de când hoardele putleriste au invadat Ucraina. 5.438 de drone. 230 de rachete. Este numărul total de bombe care a fost lansat de putleriști asupra orașelor ucrainene în luna iunie. Și aici nu sunt incluse acele 539 de drone și 11 rachete cu care rușii au atacat Kievul în noaptea spre 4 iulie... Macabră aritmetică.
După summitul UE, o întrebare revine tot mai des în discuțiile din spațiul public: Va adera vreodată Moldova la Uniunea Europeană? E o întrebare firească, scrie fostul ministru de Externe, Nicu Popescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Deși au trecut mai bine de trei decenii de la proclamarea independenței, Republica Moldova rămâne, în mare parte, prizoniera unei istorii neterminate. Ne zbatem într-o agonie cronică, ca într-o tranziție fără sfârșit, între un viitor european aflat undeva la orizont și un trecut imperial care refuză să moară.
Se împlinesc 85 de ani de la acea zi funestă de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost aruncată din nou în hăul ocupației rusești. Sub masca cinică a „eliberării”, trupele sovietice au zdrobit brutal firul firesc al istoriei acestei provincii românești, smulgând-o, pentru a doua oară în mai puțin de un secol, din trupul națiunii căreia îi aparținea prin istorie, sânge și drept.
Persoane necunoscute au lansat în spațiul public un document fals, potrivit căruia președintele Maia Sandu a permis organelor de forță utilizarea armelor de foc împotriva protestatarilor. În acest sens, administrația prezidențială menționează că un asemenea document nu a fost niciodată semnat de șeful statului.
Partidul Acțiune și Solidaritate anunță gruparea „ȘOR” a lansat un nou fals despre activitatea formațiunii. De această dată, membrii grupării criminale contactează cetățenii și îi invită la un meeting pro-UE la care ar urma să fie achitați bani.
Rețeaua de boți pro-Kremlin „Matrioșka” încearcă să provoace un conflict între președintele Maia Sandu și vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) trage un semnal de alarmă privind valul de dezinformare care circulă în mediul online cu privire la Pesta Porcină Africană (PPA), o boală extrem de periculoasă pentru porcine și cu impact economic major.
Armata anunță că va cumpăra nu mai puțin de 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România.
România preia comanda grupării navale NATO de luptă pentru depistarea minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. La operațiuni participă mii de militari și nave specializate în neutralizarea pericolelor.
Ministerul Apărării de la București (MApN) a anunțat că Rusia a reluat atacurile cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, motiv pentru care, în noaptea de marţi spre miercuri, două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene, transmite News.ro.
Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie a României, Silviu-Gabriel Barbu, a subliniat că costurile reale pentru obținerea cetățeniei române sunt doar cei 90 de lei românești pentru cardul de cetățeni, restul plăților sunt ilegale.
Alegerile parlamentare din 28 septembrie ar putea fi marcate de un val de dezinformare și tentative de corupere a alegătorilor, potrivit estimărilor Oficiului Consiliului Europei la Chișinău. Șeful instituției, Falk Lange, a precizat că există așteptări privind repetarea unor practici neloiale întâlnite în trecut, însă procesul electoral va fi atent monitorizat, transmite IPN.
Blocurile electorale și candidații independenți care vor să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie urmează să fie luați la evidența fiscală de către Serviciul Fiscal de Stat.
Partidele politice au termen până lunea viitoare, 14 iulie, să prezinte la Agenția Servicii Publice informații privind lista numerică și nominală a organelor de conducere și executive ale formațiunii.
În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, vor fi organizate alegeri repetate pentru funcția de primar. Acestea au fost stabilite pentru data de 20 iulie de către Comisia Electorală Centrală, urmare a deciziei Curții de Apel Nord, transmite IPN.