Alexandr Slusari: În ultima perioadă observ un atac concertat pe subiectul gazului de la „motoarele” lui Șor, Plahotniuc și Platon
Membrul Consiliului de Administrație al „Energocom”, Alexandr Slusari, a reacționat la criticile aduse tot mai des în ultima perioadă referitor la sursa de procurare a gazelor naturale și costurile acestora pentru cetățenii Republicii Moldova. Consilierul din administrația Energocom spune că în ultima perioadă, se atestă un atac concertat pe subiectul gazului și anume – din partea oamenilor care fac jocul unor politicieni certați cu legea din R. Moldova.
„Diferite „motoare” ale lui Șor, Plahorniuc și Platon încearcă cu orice preț să le bage în cap cetățenilor noștri un singur narativ - cel mai ieftin gaz era, este și va fi de la Gazprom, iar Energocom permanent cumpără gazul rusesc de la intermediari, care îl vinde pe urmă mult mai scump decât prețul direct din Rusia. Propaganda pro-Gazprom lucrează primitiv, fără statistică, pe fundalul aprobării tacite ale Moldovagaz, care cunoaște foarte bine că se spune minciuni”, scrie Alexandr Slusari pe pagina sa de Facebook.
În acest sens, el a publicat niște date cu privire la prețurile la gaze cerute de Gazprom în anul 2023 Republicii Moldova:
ianuarie-martie – 1 107 dolari per 1000 m3 (prețul mediu);
aprilie - 673 de dolari;
mai - 660 de dolari;
iunie - 568 de dolari;
iulie - 550 de dolari;
august - 527 de dolari;
septembrie - 568 de dolari;
octombrie - 796 de dolari;
noiembrie - 830 de dolari;
decembrie - 831 de dolari.
„Iată că nu a fost vreo lună în care Energocom ar fi vândut către Moldovagaz metanul mai scump decât prețul de la Gazprom. Care nu crede, întrebați-l pe Vadim Ceban. Mai mult ca atât, în octombrie-decembrie 2023 Energocom a comercializat gazul companiei afiliate Gazpromului cu 605 dolari pentru 1000 m3. Cu aproximativ 230 dolari mai ieftin decât prețul direct de la compania-mamă! Despre care intermediari vorbim aici? Cineva crede că cetățenii noștri sunt atât de proști?”, se întreabă Alexandr Slusari.
Potrivit lui, din aprilie și până în iulie 2023, Energocom a început să procure noi volume de gaz cu preț mediu de aproximativ 410 dolari per 1000 m3. Compania vindea către Moldovagaz doar cu 550-670 de dolari metanul cumpărat cu 1080 de dolari în perioada lui Spânu.
„Evident că au fost acumulate pierderi, care urmau să fie recuperate ulterior și acest lucru din păcate nu era posibil de făcut din buzunarul „dominatorului”. Sperăm că justiția odată se va pronunța pe acest subiect. Înțeleg că cineva ar prefera falimentul Energocomului și revenirea la dictatul Gazpromului, dar mai puneți-vă pofta în cui. Degrabă va fi finalizat auditul la Energocom, făcut de una din cele mai renumite companii internaționale, și eu sunt sigur că acesta o să confirme că nici un bănuț din resursele financiare, achitate pentru gaz în 2023 nu a fost furat sau transferat în offshore-uri și că Energocom a finalizat anul trecut în pierderi din cauza diferenței de costuri mari de achiziții din 2022- ianuarie 2023 și prețurilor de vânzare a gazului către Moldova gaz pe tot parcursul anului 2023 și începutul anului 2024”, a explicat Alexandr Slusari.
Membrul Consiliului de Administrație al Energocom mai spune că „trompetele Gazpromului” tac despre faptul că R. Moldova nu a avut prețuri bune, dar nici volumele necesare.
„Oare noi am uitat că din toamna 2022 Gazprom unilateral a redus cantitățile livrate în Moldova de la 8,2 - la 5,7 mln m3 pe zi? De ce toți avocații concernului rus nu vorbesc despre faptul că în perioada rece tot gazul merge în Transnistria și în perioada respectivă gazul rusesc nu vine pe malul drept, indiferent de prețul acestuia? Iar Moldovagaz NU POATE procura direct gaz pe piețele internaționale și nu doar din cauza sancțiunilor. Moldovagaz NU ARE resursele necesare, pentru a achita metanul imediat în momentul procurării, așa cum funcționează regulile pieței. Moldovagaz poate achita gazul consumat doar în luna următoare, după consum și aceste condiții îi poate oferi în prezent în perioada rece DOAR Energocomul”, susține Alexandr Slusari.
El a mai spus că „nu va accepta ca odată cu apa murdară a lui Spânu să să fie aruncat și copilul – Energocom”. „Moldova a plătit un preț enorm și nepermis de scump pentru independența energetică nu pentru a întoarce înapoi, așa cum dorește coloana a cincea, coordonată și finanțată de oligarhi-fugari și un stat-agresor”, mai scrie Slusari.