Ambasadorul UE la Chișinău: Decizia de liberalizare a vizelor pentru R. Moldova a fost una foarte bună. Vedem un flux stabil de călători
Liberalizarea regimului de vize cu UE, acum 10 ani, a fost o decizie bună pentru cetățenii Republicii Moldova, aceasta fiind unul dintre elementele de construcție a integrării europene. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova.
„Dacă ne uităm acum 10 ani, hotarele moldovenești au crescut de 30 milioane de ori. Asta înseamnă că 15 milioane de ori cetățenii au trecut acele hotarele. Evident că acesta nu înseamnă că au fost 15 milioane de oameni dar, de asemenea, avem datele privind numărul de persoane care au folosit această oportunitate. Deci noi vedem că peste 2 milioane de cetățeni a Republicii Moldova au folosit această oportunitate. Și pe parcursul anilor, noi vedem un flux stabil când oamenii călătoresc” a declarat ambasadorul UE la Chișinău.
De asemenea, ambasadorul a vorbit despre acordul de asociere și cel de liber schimb, semnat în 2014. Fiind întrebat cum s-a schimbat balanța comercială dintre R. Moldova și UE și cum sunt apreciate astăzi produsele noastre pe piața din UE, Janis Mazeiks a răspuns că valoarea exporturilor moldovenești în UE s-a dublat.
„Este foarte clar că exporturile către UE acum sunt aproximativ de două treimi din exporturile Moldovei. Și noi, de asemenea, putem să vedem dinamica, comparativ cu alți jucători, pentru că UE este cea mai mare parteneră comercială a Republicii Moldova, deja de peste 20 ani. Dar dacă ne uităm la începuturile acestei interacțiuni, oricum poți să vezi că Federația Rusă este un partener destul de mare, s-a obțin jumătate din ce e la acea etapă ca piață importantă. Acum însă putem să vedem, în special după ce s-a semnat acordul de asociare și liber schimb, exporturile către Rusia s-au micșorat foarte tare. Acum sunt undeva undeva în 7%. De fapt, anul trecut a fost 4% către Federația Rusă” precizează ambasadorul UE la Chișinău.
De asemenea, potrivit lui faptul că R. Moldova are acces la o piață foarte mare și profitabilă în UE și că această piață este una previzibilă, după părerea lui, a fost un factor important pentru stabilitatea și dezvoltarea business-ului.
„Când vorbim despre structura exporturilor către UE, noi, de asemenea, am reușit să deschidem treptat piața, pentru că Uniunea Europeană, de asemenea, este o piață cu standarde înalte. Noi cerem calitate, dar pentru a ajunge la această calitate, noi de asemenea am oferit sprijin către instituțiile moldovenești și către producătorii moldovenești. Pentru că acum, în ultimii trei ani, UE a deschis posibilitățile pentru producătorii de pui, de lactate și de ouă. Aceasta înseamnă că producătorii moldovenești au oportunități mai bune pentru a exporta către piețele UE și pentru a ridica calitatea” susține Mazeiks.