Anatol Șalaru, despre cât de important este ajutorul furnizat acum Ucrainei
„Este un moment critic pentru Ucraina astăzi, Rusia a început o nouă ofensivă în anumite sectoare, iar ceea ce se întâmplă astăzi... SUA totuși trimite ajutoare Ucrainei. Din ce am vorbit eu cu cei din Kiev continuă să vină ajutoare și nu se simte un deficit foarte mare de armament, muniții,” a spus fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.
„Problema este că astea sunt ultimele patru sau cinci miliarde care au mai rămas de anul trecut, ce va fi cu următoarele ajutoare, următoarele sume de bani. Și, chiar dacă UE are mulți bani, totuși industria principală, producătoare de armament se află în SUA, nu se află în UE, iar Germania poate să dea și o 100 miliarde de euro, deoarece are de unde. Problema este ce să facă Ucraina cu acești bani, dacă nu pot cumpăra muniții, armament, rachete de care au nevoie, fiindcă decizia politică de a transmite Ucrainei rachete Taurus nu a fost luată, se tergiversează,” a spus Anatol Șalaru.
Fostul ministru a precizat că unii experți din Ucraina estimează că UE a îmbrățișat tactica epuizării treptate a Rusiei, a economiei Ruse, a capacității de luptă ca să nu se întâmple prea brusc, ca să nu se ciocnească cu vreo catastrofă.
„Astăzi, este o situație fără precedent că UE s-a mobilizat pentru a ajuta Ucraina. Până acum UE se mobiliza pentru a cumpăra gaz ieftin din Rusia, acum se mobilizează economic și militar să ajute Ucraina. Este un lucru extraordinar de bun și important. Acum în aceste luni sau săptămâni când SUA numai exercită funcția de lider al lumii Occidentale, al lumii democratice.
Președintele Emmanuel Macron nu întâmplător a preluat aceste inițiative, foarte importante de altfel când a spus că nu există linii roșii, că noi vom merge până unde e necesar să mergem, fiindcă Putin de asta s-a condus, știind în ce stare sunt adversarii săi. Acum se pare că Macron a șters anumite linii imaginare trasate cândva din cauza miopiei politice a europenilor și în general al SUA,” a mai adăugat acesta.
Șalaru a menționat că se bucură în sfârșit că au început să se mobilizeze. Totuși, fostul ministru al Apărării spune că nu este suficient astăzi să ai bani și că UE nu produce suficientă muniție, suficientă tehnică militară și armament.