Căsătorie în străinătate. Cetățenii R. Moldova au nevoie și de un certificat de capacitate matrimonială

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
2.8.2024 13:36
30.9.2024 18:04
Social

Cetățenii din R. Moldova, care aleg să-și înregistreze căsătoria în străinătate, au nevoie de un certificat de capacitate matrimonială, pe lângă celelalte acte. Acest certificat urmează să fie prezentat autorităților străine. Despre acest lucru ne informează reprezentanții Agenției Servicii Publice.

„Certificatul de capacitate matrimonială reprezintă documentul de stare civilă, care atestă dreptul cetăţeanului Republicii Moldova de a încheia căsătoria în străinătate, fiind o dovadă a lipsei impedimentelor de a încheia căsătoria”, ne explică autoritatea de servicii publice.

Pentru a obține certificatul de capacitate matrimonială, este nevoie de a depune o cerere. Cererea se depune prin următoarele modalități:

  • Online prin intermediul portalului www.servicii.gov.md. Serviciul online este accesibil pentru persoanele deținătoare de semnătură electronică.
  • La Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M. Viteazul 11/1, et. 2);
  • La misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova acreditate în străinătate (MDOC).

Lista documentelor necesare:

  1. Solicitantul certificatului de capacitate matrimonială prezintă următoarele acte:
  2. actul de identitate (în original şi copie) al solicitantului;
  3. certificatul de naștere (original şi copie) al solicitantului;
  4. după caz, dovada încetării căsătoriei anterioare (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de divorţ sau deces al soțului/soției) a solicitantului.
  5. copia actului de identitate al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;
  6. certificatul privind starea civilă al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;
  7. după caz, copiile actelor prin care se confirmă încetarea căsătoriei anterioare a străinului, cu care va fi încheiată căsătoria (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de deces al soţului/soţiei), supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate (pentru documentele emise în țările care fac parte la Convenția de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinței supra legalizării actelor oficiale străine) şi traduse in modul stabilit dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel.

Achitarea și costul serviciului:

  • Serviciul solicitat online sau la ghișeu poate fi achitat în cadrul subdiviziunii unde se depune cererea, precum și prin intermediul serviciului guvernamental MPay.
  • Ulterior, certificatul se eliberează în temeiul cererii solicitantului:
  • persoanei fizice, cetăţean al Republicii Moldova;
  • rudelor de gradul I-II (dovada gradului de rudenie se face cu actele de stare civilă sau cu certificatele de stare civilă);
  • reprezentantului legal al persoanei limitate în capacitatea de exerciţiu sau cu privire la care a fost instituită măsura de ocrotire judiciară prin hotărârea instanţei judecătoreşti ( tutorele sau curatorul);
  • reprezentantului împuternicit prin procură autentificată notarial din numele persoanei fizice, sau prin împuternicire de reprezentare în baza semnăturii electronice, consemnată în Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower).

Serviciul se prestează în termen de: 20, 10, 5, 1 zile lucrătoare, precum și în ziua adresării. Costul documentului eliberat în termen de 20 de zile lucrătoare constituie 120 mdl.

Ridicarea certificatului se poate face la următoarele sedii:

Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M.Viteazul, 11/1, et. 2);

misiunile diplomatice sau oficiile consulare (MDOC) ale RM;

livrarea la adresa solicitată prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Certificatul de capacitate matrimonială este valabil timp de 6 luni de la data eliberării.

Documentul nu necesită supralegalizare/apostilare şi nici traducere dacă urmează a fi prezentat pe teritoriul statelor care fac parte la Convenţia CIEC nr. 20/1980: Germania, Spania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Elveția, Turcia.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md