Comasarea PA și PCCOCS // Procuratura Anticorupție nu se lasă reorganizată. Precizările instituției


Argumentele procurorilor au fost transmise: în Parlament, președintelui CSP, procurorului general, Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Grupului de State împotriva Corupției (GRECO), precum și lui Andrew de Castro - Consilier principal din Diviziunea Guvernanță și Anticorupție Fondul Monetar Internațional (FMI).
Printre argumentele invocate de către cei de la Procuratura Anticorupție (PA), se numără faptul că unele proceduri și dosare vor avea de suferit și vor fi tergiversate, precum și că acest proiect de lege „ar fi o ingerință politică în activitatea procuraturii”.
„Legea propusă prezintă un pericol pentru securitatea națională, pentru că va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată. Dosarele Procuraturii Anticorupție vor fi afectate și vor beneficia toți cei implicați în acte de corupție la nivel înalt. Procuratura specializată pe corupția de nivel înalt necesită alocarea resurselor suficiente pentru investigarea acestei categorii de infracțiuni.
O singură procuratură specializată ridică riscul de corupție și abuz în cadrul acestei procuraturi, iar proiectul de lege încalcă multiple principii constituționale. Legea propusă subminează statul de drept, separarea puterilor în stat și independența procuraturii”, se arată în declarația procurorilor anticorupție.
Potrivit acuzatorilor de stat, argumentarea autorilor se bazează pe premise false, iar anterior Comisia Europeană a criticat tentative similare față de alte state, făcând referință la Bulgaria și România.
„Aceste circumstanțe de fapt denotă indubitabil situația că proiectul de Lege urmărește alte scopuri decât cele declarate, ceea ce face Legea să devină neconstituțională de la bun început”, se menționează în declarația semnată de procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin.
Anterior, speakerul Igor Grosu a acuzat Procuratura că nu livrează rezultate și că aceasta trebuie comasată cu PCCOCS, lansând noi acuzații.
De această dată, Grosu spune că procesul de vetting durează mai încet, pentru că procurorii fac tot posibilul să-l încetinească, ba chiar deschid dosare penale.
Deschide și: Patru membri ai CSP sar în apărarea Procuraturii Anticorupție și îl pun la punct pe Igor Grosu

