Deputații BCS au părăsit sala Parlamentului la prezentarea Raportului CSE. Recean: „Lașilor le este frică”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
14.3.2024 22:35
30.9.2024 18:04
Politic

Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat în plenul Parlamentului Raportul de activitate a Comisiei pentru Situații Excepționale din perioada 22 octombrie 2021 - 30 decembrie 2023. Recean a subliniat că motivul principal al stării de urgență declarat în R. Moldova a fost agresiunea Federației Ruse în Ucraina, reducerea dramatică a volumelor de gaze către R. Moldova și folosirea energiei în calitate de armă. Recean a conchis că R. Moldova a ieșit din starea de urgență mai puternică, rezilientă și a reușit să își asigure mai multă independență energetică.

În timp ce premierul își începuse discursul de la tribuna Parlamentului, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe.

Cei lași nu vor vrea să creadă sau le este frică, sau și mai rău și-au dorit să fie complice la ceea ce eu voi enunța imediat. Atenție! Federația Rusă a intenționat să își creeze prin utilizarea forței un coridor terestru ca să acceseze R. Moldova, a recurs la șantaj, la șantaj energetic, reducând considerabil livrările de gaze naturale către țara noastră cu scopul de a pune presiune pe Guvern și pe întreaga societate, a întreprins acțiuni de destabilizare a țării prin intermediul atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare, precum și prin acțiuni de perturbare a ordinii publice. De asemenea, Federația Rusă s-a implicat în procesele electorale din R. Moldova pentru a influența sau vicia rezultatul acestora”, a declarat Dorin Recean menționând că a citat un extras din Strategia Securității Naționale a R. Moldova, aprobată prin Hotărârea Parlamentului Nr.391 din 2023.

Premierul a menționat că o perioadă R. Moldova s-a confruntat cu multiple crize ce au pus o presiune enormă pe instituțiile statului, pe economie, dar mai ales pe cetățeni.

Începând cu 22 octombrie 2021, Parlamentul a adoptat 15 hotărâri privind declararea sau prelungirea stării de urgență. Astfel, până la 30 decembrie 2023, perioada cumulativă în care a fost instituită stare de urgență pe teritoriul țării a însumat 800 de zile.

Condițiile care au impus instituirea stării de urgență au derivat din trei cauze majore: criza energetică la nivel regional și național, războiul din Ucraina, cu toate consecințele acestuia și amenințările directe la securitatea Republicii Moldova.

Anume Federația Rusă este cea care a atacat țara vecină Ucraina și continuă până în ziua de astăzi să bombardeze casele oamenilor din Ucraina. Toate aceste acțiuni au reprezentat amenințări directe la securitatea R.Moldova”, a declarat Recean.

Măsurile adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale pe perioada stării de urgență au vizat prevenirea, diminuarea sau lichidarea consecințelor factorilor care au impus declararea și prelungirea stării de urgență. Prevederile care rămân necesare în condițiile noilor realități au fost transpuse în legislație, iar cele cu caracter temporar fie au fost abrogate în timp, fie au expirat odată cu starea de urgență.

De menționat că, anterior, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care stipula că, după expirarea perioade de urgență, Comisia Situații Excepționale este obligată să prezinte Parlamentului un raport despre activitățile și măsurile adoptate.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md