Gătitul în aer liber poate fi periculos! Recomandările autorităților pentru un picnic sigur

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Gătitul în aer liber, pe timp de caniculă, crește semnificativ riscul toxiinfecțiilor alimentare, în special dacă produsele alimentare sunt păstrate și preparate în condiții necorespunzătoare. 
25.6.2025 12:42
25.6.2025 13:30
Deschide md
Social
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări de prevenție a toxiinfecțiilor alimentare: „păstrați alimentele perisabile la temperaturi reci, transportându-le în lăzi frigorifice cu gheață sau pachete de gel congelat. Temperatura optimă de păstrare a alimentelor reci este de 4 °C sau mai puțin, pentru a preveni creșterea bacteriilor. Carnea poate fi introdusă în ladă în timp ce este încă congelată, astfel încât să rămână rece mai mult timp”.

Fructele și legumele ar trebui spălate bine înainte de a le introduce în lada frigorifică, inclusiv cele cu coaja neconsumabilă. La fel și carnea sau recipientele.

Pentru un grătar în aer liber, ANSA recomandă carne pentru consum din cumpărată din locuri autorizate: „Procurați carnea din locuri autorizate, fie marinată, fie proaspătă; Marinați carnea crudă respectând condițiile de igienă și siguranță. Păstrați carnea marinată în frigider - niciodată pe blatul din bucătărie sau în aer liber. Dacă intenționați să utilizați o parte din marinadă (ca sos pentru mâncarea gătită), rezervați o porție separat înainte de a adăuga carnea crudă. Nu refolosiți marinada din carne”.

Pentru a preveni creșterea bacteriilor care pot provoca toxiinfecții alimentare, nu se lasă alimentele în afara lăzii frigorifice mai mult de o oră dacă temperaturile depășesc 30 °C, în astfel de condiții, bacteriile din alimente se pot înmulți rapid.

În acest context, și Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar de respectat câteva reguli de bază: „Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă; Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider; Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare; Păstrarea alimentelor gata în frigider; Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure”.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md