Promo-LEX: Noile inițiative ale Tiraspolului privind deconectarea de la internet și telefonie încalcă grav drepturile fundamentale


Potrivit Asociației Promo-LEX, aceste inițiative deschid calea spre o cenzură arbitrară și represivă, inspirată de modelul autoritar promovat în Federația Rusă.
Potrivit proiectelor semnate de așa zișii „deputați” Galina Antiufeeva și Oleg Petric, serviciile de telefonie și internet pot fi întrerupte până la 48 de ore la solicitarea structurilor de securitate, fără intervenția unei instanțe. În plus, perioada poate fi prelungită în baza unei „decizii” emise de „instanțele” subordonate regimului de la Tiraspol.
Promo-LEX atrage atenția că astfel de măsuri pot fi aplicate oricărei persoane care exprimă opinii critice în spațiul online sau organizează proteste pașnice, fără garanții legale reale.
Situația este agravată și de faptul că unicul operator de telefonie fixă și mobilă și principalul provider de internet în regiunea transnistreană este „Interdnestrcom”, care face parte din holdingul „Sheriff”. Această companie controlează așa-numitul „soviet suprem” prin intermediul „partidului Obnovlenie”. În aceste condiții, locuitorii regiunii nu beneficiază de acces la operatori de telecomunicații independenți.
Organizația menționează că locuitorii regiunii nu au acces la mecanisme independente prin care să conteste abuzurile și că, în lipsa unei reacții concrete din partea autorităților constituționale, aceștia rămân complet vulnerabili în fața represiunii. De asemenea, Promo-LEX reamintește că în regiunea transnistreană mai sunt în vigoare și alte inițiative care permit blocarea site-urilor pe criterii vagi, cum ar fi „lipsa de respect față de societate” sau „insultarea moralității publice”.
Ce ar presupune, în practică, aceste inițiative?
Orice conținut critic la adresa regimului de ocupație de la Tiraspol, care contestă legitimitatea și legalitatea așa-numitei „rmn”, care documentează încălcări grave ale drepturilor fundamentale sau denunță abuzurile structurilor transnistrene ar putea fi blocat.
De asemenea, persoanele care exprimă opinii critice, inițiază proteste pașnice sau desfășoară activități civice în domenii considerate „sensibile din punct de vedere politic” de către regimul de la Tiraspol riscă să fie deconectate de la internet și serviciile de telefonie, exclusiv în baza unor suspiciuni formulate de structurile de securitate, fără garanții juridice reale.
Eventuala deconectare a locuitorilor regiunii de la serviciile de comunicații încalcă dreptul la liberă exprimare și accesul la informație, îngrădind totodată posibilitatea de a solicita sprijin, de a raporta abuzuri și de a sesiza încălcări ale drepturilor fundamentale.
Asociația cere autorităților de la Chișinău să adopte măsuri concrete pentru sprijinirea locuitorilor din stânga Nistrului – prin centre de asistență dedicate, linii de sprijin, campanii de informare și mecanisme clare de protecție a drepturilor omului.
Promo-LEX subliniază că, în lipsa unor astfel de instrumente, cetățenii din regiunea transnistreană vor rămâne izolați, lipsiți de sprijin și expuși unui control tot mai dur asupra libertăților lor fundamentale.
.png)
.png)