Rămași fără salarii, angajații CFM protestează. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vine cu explicații


Conducerea interimară a instituției spune că situația a fost creată de foștii conducători, care ani la rând au gestionat defectuos întreprinderea.
„Cu toate acestea, nu suntem neputincioși și nu ne vom opri până când vom găsi soluții reale și sustenabile. În ultimele luni, am făcut eforturi continue împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a obține sprijin financiar, a eficientiza cheltuielile și a atrage investiții. Plata salariilor rămâne prioritatea noastră absolută. Știm că nu este suficient să spunem „lucrăm la soluții”, ci trebuie să livrăm rezultate concrete”, se arată într-o adresare publică a directorului interimar al ÎS „Calea Ferată din Moldova”, Serghei Tomșa.
În acest sens, ei cer:
• Accesarea sprijinului european pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce va permite creșterea veniturilor din transport și asigurarea stabilitatea financiară.
• Optimizarea cheltuielilor și restructurarea organizațională pentru o administrare mai eficientă a resurselor.
• Atragerea de investiții și implementarea mecanismelor financiare care să ajute la acoperirea de cheltuieli operaționale, inclusiv salarii.
Cu referire la situația critică de la CFM au reacționat și cei de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Autoritățile confirmă că întreprinderea a fost gestionată prost în ultimii 10-15 ani. Autoritatea responsabilă de politica feroviară, Ministerul (MIDR) susține că este în dialog cu cei din conducerea CFM, demarând mai multe acțiuni pentru stabilizarea financiară și operațională a întreprinderii.
Iată ce spun cei de la Minister:
· Investim în modernizarea infrastructurii feroviare – cu sprijin european de peste 250 de milioane de euro, sunt în derulare proiecte de reabilitare a liniilor cheie(Tighina-Giurgiulești, Ocnița-Căinari), redeschiderea podului Fălciu și modernizarea segmentului Văleni. Aceste investiții, realizate în colaborare cu Uniunea Europeană, vor contribui la creșterea fluxului de mărfuri și la consolidarea stabilității economice a CFM.
· Implementăm mecanismului MAIC și a subvențiilor PSO – aceste instrumente financiare sunt esențiale pentru acoperirea costurilor de infrastructură și menținerea serviciilor publice de transport feroviar.
· A fost inițiat audit intern și optimizarea cheltuielilor – APP desfășoară un audit detaliat pentru identificarea și corectarea ineficiențelor financiare și operaționale, în vederea gestionării eficiente a resurselor companiei.
· Restructurarea organizațională – procesul de transformare a CFM în trei entități distincte (infrastructură, transport de pasageri, transport demărfuri) este în desfășurare. Această structurare va permite o mai bună gestionare a activităților și va facilita atragerea de investiții private.
· Digitalizarea proceselor și integrarea în rețeaua europeană – se lucrează la digitalizarea proceselor operaționale și la elaborarea actelor normative necesare pentru alinierea rețelei feroviare din Moldova la standardele europene.
Cu toate acestea, cei de la Guvern și Minister spun că actualele cheltuieli, cum ar fi salariile, combustibilul și alte costuri operaționale, nu pot fi acoperite integral din fonduri publice. În același timp, autoritățile își propun ca CFM să devină o companie independentă financiar, care să funcționeze pe principii economice sustenabile.
.png)
.png)