Recomandările ANSA // Cum alegem fructele și legumele fără nitrați și pesticide


În acest an, monitorizarea nitraților se concentrează pe salata tip iceberg, spanacul (proaspăt, conservat, congelat sau înghețat), rucola, salata proaspătă și preparatele pe bază de cereale prelucrate pentru copii. ANSA a prelevat 710 probe de legume și fructe pentru a testa nivelul reziduurilor de pesticide și 30 de probe pentru conținutul de nitrați, se menționează în comunicatul instituției.
ANSA informează că pepenii verzi și galbeni, precum și sfecla roșie, nu mai sunt verificate pentru nitrați, fiind excluse din lista produselor cu limite maxime admisibile.
Pentru a reduce riscurile, experții recomandă consumatorilor să cumpere fructele și legumele doar din locuri autorizate și să evite comercianții ambulanți, oferind câteva sfaturi pentru a verifica produsele înainte de cumpărare:
„Verificați aspectul produselor! Alegeți fructe și legume care nu prezintă urme de mucegai sau deteriorări. Solicitați acte de calitate! Cereți comercianților documentele care confirmă siguranța produselor, precum rapoartele de încercări de laborator sau certificatele de calitate. Spălați bine produsele! Asigurați-vă că fructele și legumele sunt bine spălate cu apă rece înainte de consum”.
De asemenea, ANSA oferă câteva recomandări pentru reducerea nivelului de nitrați acasă:
„Păstrați legumele la rece! Temperaturile scăzute ajută la scăderea conținutului de nitrați. Decojiți și curățați legumele! Aceste măsuri pot reduce semnificativ conținutul de nitrați. Înmuiați legumele frunzoase în apă rece! Lăsați-le timp de 1-1,5 ore pentru a reduce conținutul de nitrați cu până la 30%. Fierbeți legumele! Fierberea reduce semnificativ nitrații. Nu uitați să aruncați apa în care au fiert legumele!”
În cazul în care suspectați o toxiinfecție alimentară, ANSA recomandă solicitarea ajutorului medical imediat și depunerea unei sesizări la agenție, la numărul de telefon:022-511-511.
.png)
.png)