După miting, în aceeași zi, a luat avionul spre Chișinău, și de aici microbuzul spre Ungheni, din care a coborât ca să urce în cursa spre Flutura, iar când a ajuns acasă, a mers direct la cimitir, însoțit de nepoatele sale. Acolo l-am și întâlnit. Tăia buruienile de pe mormintele părinților săi. Din una în alta, mi-a povestit că a luat și el parte la mitingul de ieri de la Sankt-Petersburg, contra lui Putin.

- Și nu ți-a fost frică?

- De ce să-mi fie?

- Că milițienii ruși o să te aresteze și o să te deporteze acasă.

- Nu mi-a fost, mi-a repetat Ion ferm, eu însă îl suspectam că i-o fi fost un pic, că prea repede s-o grăbit s-o taie din Sankt-Petersburg. Dacă nu i-o fi fost frică, de ce o zburat imediat după miting acasă?

- Și cum ai ajuns la miting?

- Cu toată brigada noastră de construcții.

- Toți v-ați dus la miting?

- Da. În frunte cu patronul.

- Patronul e antiputinist?

- Da.

Ah, deci asta era explicația. Nici vorbă de curaj. Mai degrabă, Ion a preferat să meargă la miting ca să-și păstreze locul de muncă, căci, dacă nu s-ar fi dus, oare patronul său nu l-ar fi dat afară? Parcă citindu-mi gândurile, Ion mi-a spus:

- Dar să știi că nici mie nu-mi place de Putin.

- Și atunci de ce nu te întorci acasă?

- Da acasă cine-o să-mi plătească banii pe care-i primesc la Sankt-Petersburg?

Într-adevăr, cine? Ion tăia buruienile de pe mormântul mamei sale, furios. Oare-l supărase întrebarea mea? Sau faptul că voia să se întoarcă acasă și nu putea?

- Să știi că, la un moment dat, o să revin cu totul, a spart tăcerea Ion și a mângâiat-o pe Ionela pe cap. Dar nu acum. Acum, după Paștele Blajinilor, o să mă întorc iar la Sankt-Petersburg.

Ion lucra la Sankt-Petersburg de vreo două decenii. Fetele îi crescuseră mari și se măritaseră de când muncea pe șantierele din orașul de pe Neva. Iar fetițele cu care venise la cimitir erau fiicele lor.

Am ieșit din cimitir vorbind despre părinții noștri. Coboram panta și noi tot despre ei vorbeam. În furca drumului din vale, ne-am despărțit, cum o făceam și atunci când eram elevi la școală și părinții noștri încă mai trăiau. După Paștele Blajinilor Ion o să se întoarcă în Sankt-Petersburg și, când o să se mai organizeze mitinguri contra lui Putin, o să meargă neapărat.