Consiliul Județean Iași a înmânat, oficial, titlurile de cetățeni de onoare ai județului Iași lui Roman Iagupov, solistul formației Zdob și Zdub, și fraților Vasile și Vitalie Advahov. Decernarea a avut loc în deschiderea concertului artiștilor din cadrul festivalului Rocanotherworld.

Plenul Consiliul Județean a votat, în ședința ordinară din 25 mai 2022, acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Iași solistului formației Zdob și Zdub, Roman Iagupov, și fraților Vasile și Vitalie Advahov pentru proiectul muzical „Trenulețul”, prin care artiștii au promovat legătura puternică dintre România și Republica Moldova, precum și cursa feroviară Iași – Chișinău – Odessa, un proiect aflat sub patronajul Consiliului Județean Iași.
 
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și secretarul general al județului, Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu, au înmânat distincțiile artiștilor, mulțumindu-le, în numele comunității ieșene, pentru modul în care promovează Iașul, România și legătura puternică pe care județul și țara le au cu Republica Moldova.
 
„Când a apărut melodia Trenulețul, aceasta s-a suprapus perfect peste intențiile noastre comune, a venit să dubleze efortul autorităților din cele două țări (România și Republica Moldova) de a sparge granițele și a facilita mobilitatea. Piesa Trenulețul ne-a ajutat practic să ajungem imediat în inimile românilor, a moldovenilor și a întregii Europe cu mesajul pe care încercam să-l facem cunoscut: suntem o singură țară, o singură inimă care bate românește. Așa cum spune melodia, trenul acesta ne aduce de acasă până acasă, iar în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași vreau să le transmit tuturor că Iașul va fi întotdeauna ACASĂ pentru cei care îl iubesc și vor să contribuie la transformarea lui într-un loc mai bun”, a transmis Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
 
Zdob și Zdub și frații Advahov au reprezentat Republica Moldova cu piesa Trenulețul în finala concursului internațional Eurovision 2022, la care s-au clasat pe locul 7. Melodia este un manifest pentru unire, în care se vorbește despre legătura dintre România și Republica Moldova, Iașul, în calitate de capitală istorică și culturală a țării, fiind principala stație prin care trece trenul care unește Chișinăul cu Bucureștiul.
 
„Trenulețul” este un mesaj al unității și solidarității între oameni care aparțin aceluiași popor, iar coridorul feroviar promovat reprezintă un culoar de comunicare și cooperare între comunitățile noastre.