Trei monumente comemorative de război vor fi înălțate în amintirea eroilor români căzuți în Primul și în cel de-al Doilea Război Mondial. Acestea vor fi edificate în orașul Florești, în satul Văsieni din raionul Ialoveni și, respectiv, în localitatea Țînțăreni din raionul Telenești. Monumentele vor fi construite conform proiectelor avizate de Ministerul Culturii. Trei hotărâri în acest sens au fost aprobate în cadrul ședinței Guvernului din 29 iunie 2022.

Operele comemorative de război vor fi edificate în memoria a 76 de cetățeni, originari din cele trei localități, decedați pe câmpul de luptă în Primul și în cel de-al Doilea Război Mondial.

În cazul monumentului eroilor căzuți în Primul Război Mondial din orașul Florești, cheltuielile pentru lucrările de proiectare, executare, edificare a acestora și amenajare a terenurilor aferente vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse legale, identificate de către Asociația Obștească „Monumentum”, în baza Acordului de parteneriat semnat de către Primăria orașului Florești și Asociație.

Tot datorită A.O. „Monumentum” va fi restabilit monumentul eroilor români căzuți în primul război mondial, operă comemorativă de război în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, originari din satul Văsieni. Implementarea proiectului nu presupune alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat. Cheltuielile pentru lucrările de proiectare, executare, înființare a operei comemorative de război și amenajare a terenului aferent vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse neinterzise de cadrul normativ.

Edificarea Monumentului Eroilor din Țînțăreni, a operei comemorative de război, în memoria locuitorilor satului Țînțăreni, căzuți în teatrele de operații în perioada Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, se va face în baza Acordului de parteneriat între Primăria satului Țînțăreni, Asociația Obștească „Monumentum” și Primăria comunei Sînmihaiu de Cîmpie, județul Bistrița-Năsăud, România.