„Alexandra Tîrșu a obținut o vioară Stradivarius din 1699!” Lumea muzicală din Republica Moldova își exprimă pe rețele sociale entuziasmul în legătură cu decizia companiei „J & A Beare” din Londra de a pune la dispoziția tinerei violoniste un instrument Stradivarius, datat cu anul 1699, transmite IPN.

Aceste viori nu sunt de vânzare, precizează sursa, ele sunt doar date în folosință muzicienilor foarte buni, care au realizat deja succese notorii. Pe vremuri, vioara aflată acum în posesia Alexandrei Tîrșu a fost în folosința Idei Haendel, mare violonistă a secolului XX, care l-a avut printre profesori și pe George Enescu.

Alexandra Tîrșu a început să studieze vioara la școala Serghei Rahmaninov din Chișinău, urmându-și studiile în Austria și Elveția. Anul trecut a luat Premiul III la „Concursul Internațional de Vioară ARD” din Munchen, una dintre cele mai valoroase competiții de specialitate din lume. „E o realizare cu care mă mândresc, e o realizare cu care se poate mândri Moldova”, spunea violonista despre concursul care a ridicat-o la nivelul carierei mondiale.

Alexandra Tîrsu înregistrează acum, împreună cu London Symphony Orchestra, un CD cu lucrări de Ceaikovski, Beethoven și Paul Lorenz (un compozitor contemporan austriac) în studiourile Abbey Road. „Stradivarius, London Symphony Orchestra și Abbey Road Studios, toate într-o frază”, au remarcat rețelele.

La sfârșitul acestei veri, artista este  așteptată pe scena ediției a VII-a a Festivalului „Moldo Crescendo” de Muzică Clasică de la Chișinău.