Peste 1 800 de spectatori au urmărit filmul CARBON în cadrul premierei naționale care a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac, în seara zilei de 4 octombrie. Acesta a fost proiectat pe un ecran de 90 de metri pătrați, în timp ce sala palatului a fost transformată într-o sală de cinema. Publicul a aplaudat în picioare minute în șir, iar unii spectatori au declarat că filmul le-a depășit toate așteptările.

La eveniment a participat Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, actorii din film, echipa de producție, oameni de cultură și artă. Printre cei prezenți la eveniment a fost și actorul român Ion Vântu, care a interpretat unul dintre rolurile principale.

Acțiunea filmului Carbon are loc în R. Moldova anului 1992, în nemijlocită apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de la Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile, în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Printre actorii care fac parte din distribuție sunt Dumitru Roman, Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 36 de zile și au avut loc în perioada august - octombrie 2020.

În anul 2020, Kantora Film Production a obținut finanțare pentru producția filmului Carbon prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei din RM.

CARBON a fost înaintat de Comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”.

Premiera mondială a peliculei moldovenești a avut loc pe 23 septembrie, la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian, Spania.

Începând cu data de 6 octombrie, filmul va fi proiectat pe ecranele cinematografelor Cineplex Loteanu, Cineplex Mall și Odeon.