R. Moldova este gata să susțină evacuarea pisaniilor lui Ștefan cel Mare, care au fost găsite în Herson după ce anterior se spunea că ar fi fost luate de ocupanții ruși. Angajamentul a fost reiterat de ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Sunt într-un dialog permanent cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii și cu Lucian Romașcanu, omologul român. Nu e cazul să ne antrenăm acum într-o competiție, cine va păstra mai bine comorile, pentru că este vorba de situație de război și de faptul că piese de patrimoniu mondial de valoare inestimabilă, în Ucraina, se pot pierde irecuperabil în bombardamente sau fiind furate și vandalizate de ocupanți. Acum este de datoria noastră să oferim suport în salvgardarea patrimoniului și să ne unim eforturile pentru a susține cultura și oamenii țării vecine” a declarat Prodan într-o postare pe Facebook

Potrivit lui, acest lucru a fost decis în luna iunie, la reuniunea ”Group of Ten”, la Lvov, Ucraina, unde a fost adoptată o poziție comună pe arena internațională cu scopul de a contracara agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, război care amenință patrimoniul cultural al acestei țări.

Pisaniile lui Stefan cel Mare sunt artefacte din secolul al XV-lea. Acestea reprezintă lespezi cu scriere în slavonă de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, care atestă evenimentele istorice din acea perioadă. Acestea se păstrau la Muzeul din Herson.

Anterior, acestea au dispărut și erau informații precum că ar fi fost luate de ocupanții ruși, însă ulterior au fost găsite.