Cea mai fericită perioadă a anului e peste tot în lume, Crăciunul. Toți intrăm în spiritul acestei sărbători și fiecare o serbează în felul lui. Pentru unii, Crăciunul înseamnă să gătești mese îmbelșugate, dar pentru alții Crăciunul presupune cu totul alte obiceiuri, scrie HotNews.

Norvegienii își ascund măturile

Există vrăjitoare în viața reală? As sugera să întrebi un norvegian. În perioada Crăciunului, norvegienii își ascund toate măturile din casă pentru a le ține departe pe vrăjitoarele malefice care ies în noaptea de Ajun și călăresc pe mături.

Înainte de Crăciun se împodobește casa cu coronițe, îngeri, gnomi, inimi, stele și poate o casă de turtă dulce. Tot mai mulți oameni își decorează casele și pe exterior cu lumini și coronițe. Majoritatea familiilor au un brad de Crăciun în sufragerie.

Majoritatea norvegienilor mănâncă RIBBE (costițe de porc), PINNEKJØTT (miel) sau LUTEFISK (pește) în Ajunul Crăciunului. Cuvântul norvegian pentru Moș Crăciun este JULENISSE.

O altă tradiție populară în Scandinavia este cea a caprei de Crăciun (Julebukk în Norvegia sau Julbock în Suedia).

Venezuela: Patinează în ziua de Crăciun!

Dacă vă aflați în Caracas, Venezuela, în perioada Crăciunului, asigurați-vă că aveți o pereche de patine. În perioada 16 - 24 decembrie, venezuelenii participă la slujbele de dimineață, iar oamenii merg pe patine de acasă până la biserică.

Las patinatas — „patinajul” — este o tradiție venezueleană care a început în anii 1950. Cum clima este una tropicală, ziua de Crăciun este petrecută în aer liber cu vecinii și prietenii. Mulți copii sunt dotați cu patine, skateboard-uri, biciclete - orice are roți. „Ce mod mai bun de a folosi aceste cadouri decât să ieși pe stradă cu comunitatea ta la o petrecere în bloc?” spune un localnic. Tradiția a devenit atât de populară încât autoritățile au închis uneori oficial străzile pentru aceasta.

Cu toate acestea, începând cu anii 2000, las patinatas a început să se schimbe. Din 2010, Venezuela a fost marcată de tulburări politice, declin socioeconomic, penurie de alimente și criminalitate. Tradițiile sărbătorilor au avut și ele de suferit.

Germania: Crăciun cu Krampus, „jumătate capră, jumătate demon”

De Crăciun, oamenii ies să vadă străzile frumoase, toate împodobite cu lumini, iar recuzita frumoasă și oamenii se bucură de mâncarea de stradă în vremea confortabilă. Dar nu este cazul în unele țări ca Germania, unde sărbătorile vesele sunt bântuite de Krampus: „jumătate capră, jumătate demon”.

Multe culturi europeneau un astfel de personaj, opus Moșului bun și generos. Părți din Germania și Austria se tem de Krampus, în timp ce alte regiuni germanice îl au pe Belsnickle și Knecht Ruprecht, bărbați cu barbă neagră care poartă bețe cu care bat copiii. Franța îi are pe Hans Trapp și pe Père Fouettard.

Numele lui Krampus este derivat din cuvântul german krampen, care înseamnă gheară și se spune că este fiul lui zeu nordic (Hel).

Portugalia: Cina cu rudele moarte

În Portugalia, nu doar membrii familiei vor lua masa tradițională de Crăciun, ci și cei urcați la cer. În timpul sărbătorii anuale cunoscute sub numele de consoda, organizată în dimineața de Crăciun, oamenii pun tacâmuri la masă și pentru membrii familiei care au decedat (alminhas a penar- „sufletele morților”). În unele zone se lasă firimituri pe vatră pentru aceste suflete, un obicei care derivă din practica străveche de a încredința bucate celor duși dintre noi în speranța că acestea vor oferi o recoltă bogată.

Se crede că Moș Crăciun („Pai Natal”) aduce cadouri copiilor în Ajunul Crăciunului, mai degrabă decât în ziua de Crăciun. Cadourile sunt lăsate sub Pomul de Crăciun sau în pantofi lângă șemineu. Cu toate acestea, unii oameni spun că cadourile sunt aduse de Pruncul Isus, mai degrabă decât de Moș Crăciun.

La fel ca în Spania, masa tradițională de Crăciun din Portugalia, numită „Consoada”, se ia în seara de Ajuni și constă în cod cu legume verzi și cartofi fierți.

După masă, oamenii merg la biserică pentru slujba „Missa do Galo”. În timpul slujbei este scoasă o icoană a Pruncului Isus și toată lumea sta la coadă pentru a o săruta. După slujbă, oamenii se întorc acasă și își deschid cadourile

Catalonia: Bate bușteanul până face...cadouri

Una dintre tradițiile ciudate din Catalonia (Spania) este aceea potrivit căreia localnicii aduc un mic buștean de lemn în casă, desenează pe el față de om și îl hrănesc cu fructe și dulciuri până în Ajunul Crăciunului. În acea seară (de Ajun) familia bate bușteanul cu bețigașe , iar în timp ce-l lovesc îi spun: „Te voi lovi până când o să faci pe tine!

Iar din buștean ies cadourile.

Practica își are originea în mediul rural. Acolo, familiile ardeau de sărbători un buștean reprezentând lumina și îi împrăștiau cenușa pe câmp, ca simbol al fertilității.

Căutarea anuală a buștenilor este cunoscută în catalană pur și simplu ca Caçations Hunts. Părinții își pot duce copiii într-o pădure specială Caga Tió (un mic business de fapt) unde buștenii sunt ascunși iar copiii trebuie să-i găsească. Ca în cazul unei vânători de comori.

Odată adus acasă bușteanul, acesta e „hrănit” în fiecare seară. Până pe 24 decembrie, Caga Tió este „gordito” sau dolofan și gata să se pună pe treabă. Doar că are nevoie de puțină intimitate.

În familiile religioase, copiilor li se spune să se îndrepte în dormitor să se roage pentru a primi cadouri.Înainte de întoarcerea copiilor, părinții ascundcadourile sub „pelerina” busteanului, care arată mai mult ca o pătură.