În municipiul Soroca va fi înființat un bust în memoria poetului Dumitru Matcovschi. Un proiect de hotărâre în acest sens ar urma să fie examinat în cadrul ședinței Guvernului din 28 decembrie.

Bustul se propune a fi edificat în scopul înveșnicirii memoriei Omului de Cultură Dumitru Matcovschi - poet, prozator, academician, publicist și dramaturg, simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia”, precizează reprezentanții Ministerului Culturii

Poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul şi academicianul Dumitru Matcovschi a murit pe 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani. El şi-a început activitatea în publicistică în 1966. Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. Este recunoscut drept un simbol al Mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.

Pentru merite deosebite, în 1989, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului. În acelaşi an el a devenit laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. În 1997 s-a învrednicit de Premiul pentru Poezie „Nichita Stănescu”. În anul 2000 devenit cavaler al Ordinului „Steaua României” în grad de comandor, iar în 2011 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”. Este cavaler al „Ordinului Republicii”, membru titular al Academiei de ştiinţe din Moldova, laureat al medaliei „Mihai Eminescu”, cetăţean de onoare al municipiului Chișinău.

Pe 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală a fost dezvelit bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi.