Lucrările mai multor artiști plastici din Republica Moldova și România au fost prezentate în cadrul unei expoziții cu tema „Orheiul Vechi”, inaugurată la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din București. Evenimentul a fost organizat de către Ambasada Republicii Moldova în România cu prilejul Zilei Culturii Naționale, transmite IPN.

„Pentru mine este o bucurie să ne strângem și să avem de fiecare dată ocazia, dar de Ziua Culturii cu atât mai mult, să spunem că suntem una și aceiași. Nu existe diferențe, indiferent de câte granițe se trag pe hărți, atunci când oamenii vorbesc aceeași limbă, simt și gândesc la fel. Și ceea ce creează se vede că are același filon românesc”, a declarat ministrul culturii din România, Lucian Romașcanu.

„Într-adevăr, slujim aceeași cultură și este un avantaj că suntem doi miniștri la o cultură și nu ne ghiontim, dar din contra, tragem în acest jug care înseamnă mișcarea înainte a culturii românești. Și atât timp cât cineva undeva pune la îndoială unitatea acestei culturi sau unitatea acestui neam, vom afirma acest lucru”, a menționat ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan.

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a declarat că este un eveniment frumos care vine ca urmare a taberei de creație organizate la Butuceni, un loc pitoresc în Republica Moldova și plin de istorie. La acea tabără au participat artiști plastici din Republica Moldova și din România.

Curatorul expoziției a fost criticul de artă Marius Tita. La vernisaj, actrița Lia Sinchevici a recitat câteva strofe din poezia „Luceafărul” scrisă de poetul Mihai Eminescu.

Ziua Națională a Culturii este marcată în Republica Moldova pe data de 15 ianuarie, în semn de omagiu zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.