Mihai Eminescu – geniul, care a unit Chișinăul și Bucureștiul într-o singură zi

Marele poet, prozator, publicist, considerat geniu al literaturii românești, Mihai Eminescu a reușit să unească cele două maluri de Prut într-o singură zi: cea dedicată Culturii. Și asta pentru că atât în dreapta, cât și în stânga Prutului este comemorată ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.
Cu această ocazie, la Chișinău începând cu ora 10:00 vor avea loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, eveniment organizat de către Uniunea Scriitorilor.
Mai multe teatre vor susține spectacole, iar la biblioteci - recitaluri de poezii dedicate marelui poet.
La Teatrul Național „Mihai Eminescu”, teatru care-i poartă numele, va fi susținut un Recital de versuri și melodii cu actorii şi Orchestra de Cameră a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” cu tematica - „Al meu nume”. De asemenea, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va oferi un spectacol de muzică și poezie în colaborare cu Opera Națională din București, eveniment ce se va desfășura la Opera Națională din București, dar care va fi transmis în timp real prin rețelele de socializare. Paralel, pentru a sărbători Ziua Națională a Culturii și Ziua Unirii Principatelor Române, se va organiza tradiționalul Turneu, Iași – București.
La Teatrul Republican Licurici va fi susținut spectacolul „Făt Frumos din lacrimă”, după opera cu același nume scris de Mihai Eminescu. Spectacolul va începe la ora 11:00.
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei, începând cu ora 10:00 va începe o activitate de asamblare de puzzle cu imagini ale lui Mihai Eminescu. „Chip recunoscut și peste veacuri…” – activitate ce presupune asamblarea unui puzzle de dimensiuni mari, pentru a reconstitui cele patru imagini fotografice cunoscute ale poetului Mihai Eminescu.
Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Sala galbenă, la ora 13:30 se va da startul unei întruniri culturale cu tematica „Un Eminescu al generației mele -140 de ani al debutului editorial”
Eveniment organizat în parteneriat cu ICR Chișinău.
La București, personalitatea centrală a evenimentelor organizate la nivel național va fi Mihai Eminescu, cel care se năștea la 15 ianuarie 1850 și care ne-a lăsat o importantă moștenire culturală.
În acest sens, Ministerul Culturii organizează la Opera Națională București, în data de 15 ianuarie 2023, ora 19:00, un spectacol susținut de Corul și Orchestra Operei Naționale București, dirijor - Daniel Jinga. Spectacolul va fi transmis, în direct, pe posturile TVR1 (19:00 - 19:40), TVR Cultural și TVR Moldova (începând cu ora 19:00).
Programul artistic va fi susținut de către de Corul și Orchestra Operei Naționale București, dirijor Daniel Jinga, alături de invitații Nicu Alifantis & Zan, Vali Boghean Band, Ansamblul Anton Pann, Maia Morgenstern, Lari Georgescu, Marius Bodochi, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic și Alexandru Pleșca.
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici la 15 ianuarie 1850, Botoșani) a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat, în general, ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat volumul „Poesii”, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).
Făcând parte din curentul romantic târziu, poezia sa conține noțiuni din metafizică, mitologie, filosofie și istorie, pe când proza sa conține și elemente sociologice. Temele recurente din opera sa sunt natura, temă tipică romantismului, care în cazul lui Eminescu este privită prin prisma folclorului autohton, dragostea, uneori violentă, alteori intimă sau neîmpărtășită, nașterea, moartea, cosmosul și condiția geniului.