Ziua Culturii este marcată la data de 15 ianuarie, atât de către R. Moldova cât și de către cei din România. Această zi a fost aleasă în mod simbolic, fiind data nașterii marelui poet Mihai Eminescu.

Cu această ocazie, la Chișinău vor avea loc un șir de activități culturale.

La ora 10:00 vor avea loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, Parcul Ștefan cel Mare, Aleea Scriitorilor. Evenimentul este organizat de către Uniunea Scriitorilor.

La ora 10:00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, seva da startul unei activități de asamblare de puzzle cu imagini ale lui Mihai Eminescu. „Chip recunoscut și peste veacuri…” – activitate ce presupune asamblarea unui puzzle de dimensiuni mari, pentru a reconstitui cele patru imagini fotografice cunoscute ale poetului Mihai Eminescu.

La ora 11:00, la Teatrul Republican Licurici va fi susținut spectacolul „Făt Frumos din lacrimă”, după opera cu același nume scris de Mihai Eminescu.

La ora 13:30, la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Sala galbenă, se va da startul unei întruniri culturale cu tematica „Un Eminescu al generației mele -140 de ani al debutului editorial”.   Eveniment organizat în parteneriat cu ICR Chișinău.

La ora 17:00, la Sala cu Orgă va fi susținut un recital de orgă al Anei Strezeva, care vine cu un program de creații ale compozitorilor autohtoni.

La ora 17:30 va fi susținut un spectacol de către Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc” în incinta Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

La ora 18:00 va începe spectacolul „Destin” după opera lui V. Beșleagă, la Teatrul „Alexei Mateevici”.

Tot astăzi, la Bălți vor avea loc depuneri de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, precum și evenimente culturale susținute de Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți.

 

În România, Ziua Culturii va fi marcată la fel printr-o multitudine de evenimente educativ-culturale. Din program:

La București vor avea loc următoarele evenimente culturale:

La ora 11:00, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București organizează evenimentul „Dor de Eminescu”, care va cuprinde un program de muzică și poezie dedicat poetului nostru național.

La ora 11:00 Filarmonica George Enescu va celebra Ziua Culturii Naționale printr-un concert susţinut de Corul Filarmonicii pe scena mare a Ateneului Român. Programul conţine muzică românească din creaţia unora dintre cei mai importanţi compozitori autohtoni.

Între orele 11:00- 13:00, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) organizează un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale. Vor fi lansate trei volume de sinteză și înaltă calitate grafică și tipografică care prezintă opera a trei artiști cu o contribuție excepțională la configurarea artelor plastice din România: Theodor Pallady (1871- 1956), Constantin Flondor (n. 1936) și Ioan Aurel Mureșan (n. 1956).

La ora 12:00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa" vă invite la evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești", organizat împreună cu Asociația Science & Technology. Invitații evenimentului, dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa", Acad. dr. Dumitru T. Murariu, dr. Oana Paula Popa și dr. Traian Brad ne vor purta într-o călătorie în timp prin opera și viața acestor doi vizionari ai științei românești.

La ora 15:00 Teatrul Național București invită publicul de toate vârstele la o sărbătoare a teatrului, duminică, 15 ianuarie. În Sala Media va avea loc recitalul actorului Nicolae Urs, „Caragiale altfel”, susținut în luna nașterii celui mai mare dramaturg român, la teatrul care-i poartă numele. Tot pe 15 ianuarie, Teatrul Național București are programate și următoarele spectacole:  Sala Studio - ora 19:00, Preșul / Sala „Ion Caramitru” - ora 19:30, Regele Moare;  Sala Mică - ora 19:30, Pacea eternă / Sala Atelier - ora 19:30, Begginers;  Sala Pictură - ora 20 :00, Actorchestra.

La ora 15:00, Muzeul Național de Artă Contemporană invită publicul la un tur ghidat gratuit în expozițiile actuale, care va începe la ora 15:00, la parterul muzeului și va dura aproximativ o oră. De asemenea, în ziua de 15 ianuarie, intrarea la muzeu va fi gratuită.

Muzeul Național al Țăranului Român așteaptă publicul la ședința Cenaclului „Poeţii cetăţii" (Sala Media) cu tema: „Importanța culturii minorităților în România” și „Eminescu văzut de scriitorii din comunitățile etnice aflate în România și importanța ei".

La Bacău:  Pe data de 15 ianuarie 2023, accesul publicului la sediul Muzeului Național „George Enescu” de Teșcani va fi gratuit.  De asemenea, Centrul de Cultură „George Apostu" Bacău organizează evenimentul cultural sub  genericul „Iarăși Eminescu!", la sediul instituției, în data de 15 ianuarie 2023, ora 11.00.

Cluj-Napoca: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei oferă intrare liberă pentru toți vizitatorii în expozițiile MNIT, în data de 15 ianuarie 2023, în cadrul unui program prelungit până la ora 20:00. Istoriile Clujului (etajul 1), ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic (etajul 1), Incursiuni dacice în spațiul virtual (etajul 2). De asemenea, organizează evenimentul High Classic Rooms.

Constanța: Teatrul National de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța va prezenta, în data de 15 ianuarie 2023, ora 18:30, spectacolul muzical-coregrafic „Un Centenar de Muzică Romanească".

Iași: Opera Națională Română din Iași a pregătit pentru 15 ianuarie un recital special, dedicat marelui poet român Mihai Eminescu, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași. Soliștii Operei ieșene, acompaniați la pian de Simona Gâdei, vor interpreta, de la ora 18:30, lieduri și romanțe pe versurile celui mai cunoscut poet român.

Complexul Național Moldova „Iași” organizează duminică, 15 ianuarie 2023, ora 16:00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, un recital vocal-instrumental dedicat zilei lui Mihai Eminescu. Evenimentul organizat în colaborare cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași îi va avea ca protagoniști pe elevii claselor de Canto Clasic și Muzică de Cameră, sub coordonarea prof. dr. Daniela Ciocoiu. Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ploiești: Direcția Județeană pentru Cultură Prahova organizează, pe 15 ianuarie 2023, un moment festiv cu depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploiesti. Manifestările culturale dedicate Zilei Culturii Nationale vor continua la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus” Prahova, cu participarea doamnei acad. Georgeta Filitti si domnului acad. Valeriu Matei.

Sibiu: Duminică 15 ianuarie 2023, Muzeul Național Brukenthal va organiza împreună cu Biblioteca Academiei Române o consultare de volume a manuscriselor eminesciene. Pentru prima dată în Sibiu, prin ajutorul oferit de acad. Mircia Dumitrescu, se vor pune la dispoziția celor interesați  „Manuscrisele Mihai Eminescuˮ.

Sinaia: Pe data de 15 ianuarie 2023, accesul publicului vizitator la sediul Muzeului Național „George Enescu” de Sinaia va fi gratuit.

Timișoara: Teatrul Național din Timișoara a programat duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 19, în Sala Mare, spectacolul EMINESCU, scenariu pe texte din poezia și publicistica lui Mihai Eminescu. Distribuția spectacolului îi reunește pe trei dintre cei mai apreciați actori ai Teatrului Național din Timișoara – Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu și Cristian Szekeres.

Opera Națională Română din Timișoara, în colaborare cu Muzeul Național de Artă din Timișoara și Consiliul Județean Timiș, organizează la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, Concertul „Revedere", la data de 15.01.2023, ora: 18.00. Își dau concursul artiști ai Operei Naționale Române din Timișoara. Intrarea este liberă.

Târgu-Mureș: Teatrul Naţional Târgu-Mureş organizează evenimentul EMINESCU-N TOT ŞI-N TOATE, care va avea loc pe 15 ianuarie, ora 19:00, la Sala Mare a teatrului. Spectacolui aniversar este organizat în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu“ Târgu-Mureş. Acesta este un spectacol hibrid care aniversează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi 30 de ani de la primirea numelui Mihai Eminescu a Colegiului Pedagogic din Târgu-Mureş.