Două piese au fost descalificate din concursul Eurovision 2023, etapa națională. Potrivit unui comunica al TRM, este vorba de piesa „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA” și duetul Massimo Sinceri și DA-MUSE.

Piesa „Squeeze Paradise” a fost descalificată din concurs pentru că ar încălca prevederea din Regulament conform căreia piesele înregistrate în concurs nu trebuie să fie publicate înainte de 1 septembrie 2022, iar duetul Massimo Sinceri și DA-MUSE pentru că au încălcat coraportul de 50% al contribuției soliștilor cetățeni ai altor state.

Astfel, trupa „NÖRDIKA” va evolua în cadrul audițiilor live din 28 ianuarie 2023 cu cealaltă piesă cu care s-au înregistrat – „Damn and down”.

În cadrul Selecției Naționale Eurovision Song Contest 2023 au fost înregistrate 60 de dosare, dintre care au fost selectate 33 de piese. După descalificarea celor două piese, în etapa audițiilor live urmează a fi audiate 31 de piese.

Etapa Audițiilor Live va fi organizată la data de 28 ianuarie, la ora 14:00 în studioul mare al Televiziunii Publice. Audițiile vor fi transmise în direct la postul de televiziune Moldova 2 și pe site-ul acestuia, precum și pe www.eurovision.md.

La fel, pe 28 ianuarie, la ora 19:30, la postul de televiziune Moldova 1 va avea loc o ediție specială despre audițiile live cu participarea specialiștilor din domeniu și a membrilor juriului. În cadrul acestei ediții va fi anunțată lista finaliștilor.

În conformitate cu prevederile Regulamentului, primii zece concurenți, care vor acumula cel mai mare punctaj în audițiile live, vor concura în Finala Națională.

Cea de-a 67-a ediție a Eurovision se va desfășura în Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Câștigătoarea de anul trecut este reprezentanta Ucrainei, trupa Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”. Din cauza războiului declanșat de Rusia, Marea Britanie va organiza evenimentul în numele Ucrainei. Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.