„Muzeele Viitorului” este denumirea unui program privind modernizarea muzeelor din țară, pentru realizarea căruia au fost concepute mai multe proiecte creative, iar acestea au fost supuse unei evaluări profesioniste. Pentru implementarea acestora, câștigătorii vor primi în total 200 de mii de euro.

Inițiativa este implementată de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, sub egida Ministerului Culturii, cu suportul USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Precum precizează Ministerul Culturii, programul „Muzeele Viitorului” își propune creșterea vizibilității instituțiilor culturale prin integrarea inovațiilor, modernizarea spațiilor și monetizarea experiențelor vizitatorilor.

Tehnologiile sunt un catalizator pentru domeniile tradiționale precum turismul, cultura, istoria, dar și un instrument de prezentare a identității și trecutului. Tehnologia ajută muzeele să atragă mai bine publicul, care să exploreze cultura prin instrumente digitale”, se menționează în comunicatul emis de Ministerul.

Potrivit ministrului Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, muzeele din țara noastră sunt platforme extraordinare pentru cooperarea și simbioza elementelor culturale, dar și pentru prezentarea artei și istoriei într-o formă nouă.

Lumea se schimbă foarte repede, iar noi trebuie să ne ocupăm locul în acest trend care poartă numele de „societate modernă”. Nu ne putem permite să așteptăm, iar prin intermediul acestui proiect încercăm să deschidem o ușă, inclusiv către domeniul businessului. Fără creativitate în business nu poți să te dezvolți”, a menționat ministrul.

Șef adjunct al Misiunii USAID Moldova, John Riordan, a declarat că USAID susține strategia digitală de dezvoltare, care își propune ca micile comunități din țările partenere să avanseze și să progreseze, cu scopul de a consolida securitatea și pentru a asigura prosperitatea economică ale poporului.

USAID va continua să susțină acest domeniu, ca semn de recunoștință pentru eforturile depuse pentru îmbunătățirea acestui sector al economiei”, a declarat John Riordan.

Programul „Muzeele Viitorului” este o inițiativă fără precedent în Europa, iar proiectele care vor fi implementate în Republica Moldova ar putea deveni bune practici la nivel regional, a informat Sergiu Ardelean, expert internațional în arta augmentată și imersivă.

Astfel, echipele câștigătoare ale programului „Muzeele Viitorului” sunt:

1.  „Casa Imago” și Muzeul Național de Literatură

2.  „NRG Publicis Moldova” și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

3.  Asociația Artelor Alternative „ArtWatt” și Muzeul Național de Artă al Moldovei

4.  Regizorul Alecu Deleu și vinăria „Purcari”

5.  Rama Albastră și muzeele din satele Horești, Trușeni, Sofia, Mereni, Călărași, Taraclia

6.  Prospera și Clasa Viitorului

7.  Artiștii Kate Grigorieva și Mihai Stamate și Muzeul Național de Istorie a Moldovei

8.  „Racketa Production” și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

9.  „Ogilvy Moldova” și Muzeul Național de Istorie a Moldovei 

Printre ideile selectate se numără proiecte care integrează experiențe imersive, Projection Mapping, Realitate Virtuală, Realitate Augmentată și alte tehnologii inovatoare disponibile. În perioada imediat următoare echipele vor beneficia de sesiuni de mentorat pentru definitivarea ideilor și pentru implementarea proiectelor, precizează reprezentanții Ministerului Culturii.