Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni și al Zilei Internaționale a Copilului, copiii și tinerii cu vârste între 8 și 18 ani sunt invitați să participe la concursul „Eu și România”, dedicat copiilor și tinerilor din comunitățile românești de peste hotare – comunități istorice și țări unde limba română nu este limbă de stat.

Concursul este lansat de Institutul Cultural Român care îndeamnă participanții să exerseze limba română prin eseuri, povești, compuneri având
ca temă relația lor cu România.

Pot scrie despre România din amintirile bunicilor sau despre România lor, despre România pe care nu au ajuns să o cunoască și o privesc de la distanță sau chiar despre România pe care și-o imaginează peste douăzeci de ani”, precizează organizatorii.

Participanții trebuie să aibă reședința în străinătate și să transmită textele pe e-mail, în perioada 20 iunie – 20 iulie 2023, la adresa eusi[email protected], alături de documentele solicitate în regulament.

Lucrările în limba română, având tema „Eu și România”, vor fi înscrise în trei categorii, în funcție de vârsta autorului: 8-10 ani (maxim 4.000 semne cu spații/500 cuvinte), 11-14 ani (maxim 8.000 semne cu spații/1.000 cuvinte) și 15-18 ani (maxim 16.000 semne cu spații/2.000 de cuvinte).

Institutul Cultural Român va acorda câte trei premii pentru câștigătorii din fiecare categorie de vârstă, după cum urmează:

  • trei premii I în valoare de 500 euro fiecare
  • trei premii II în valoare de 400 euro fiecare
  • trei premii III în valoare de 300 euro fiecare.

Rezultatele vor fi afișate pe site-ul ICR în data de 21 august 2023. Pentru mai multe detalii, persoanele interesate pot accesa Regulamentul concursului, pe www.icr.ro.