Peste 20 de tablouri ale artistelor române care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică, vor fi prezentate publicului larg la Castelul Mimi, Bulboaca. Capodoperele pot fi admirate începând de astăzi, 6 iunie - până pe 15 iunie, curent.

La evenimentul dedicat inaugurării expoziției au participat ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, directorului adjunct al ICR Chișinău, Narcis Afrasinei și președinta Fundației „Constantin Mimi”, Cristina Frolov.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a apreciat înalt faptul că a fost inaugurat un eveniment dedicat femeilor din arta românească, care își propune să aducă în atenția publicului o serie importantă de picturi semnate de femeile extraordinare, care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei în România.

Personalități pionere ale artei românești moderne, precum Olga Greceanu, Merica Râmniceanu, Margareta Sterian, Magdalena Rădulescu, Elena Popea, Micaela Eleutheriade, Coca Mețianu și Lucia Demetriade Bălăcescu au făcut parte din cercul artiștilor care au pus România pe harta culturală europeană, în perioada interbelică, luptând totodată pentru afirmarea femeilor care au creat artă. Expoziția „Femei din arta românească” este o celebrare a vieții și a creației femeilor care au îmbogățit arta românească modernă și contemporană și reprezintă o ocazie pentru publicul din Republica Moldova să descopere o parte importantă din patrimoniul cultural al țării”, susține Adrian Dupu.

Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu, deasemenea, a salutat faptul că la Castel Mimi a fost dedicate o expoziție culturii românești și femeii în artă.

Un nou proiect de succes marca Art Safari Bucharest & Ioana Ciocan, cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, cu Ambasada României în Republica Moldova și Fundația Constantin Mimi - au adus la Bulboaca 22 de lucrări ale unor reputate artiste românce din perioada interbelică, dar și contemporane. Am fost fericit să fiu împreună cu Cristina Frolov , Narcis Afrasinei și Adrian Dupu alături de invitații noștri, care au participat la vernisajul expoziției de artă plastică românească, care poate fi vizitată la Castel Mimi până pe 15 iunie”, a afirmat excelența sa, Cristian-Leon Țurcanu.

Intitulată „Femei din arta românească” expoziția este o celebrare a vieții și a creației femeilor care au îmbogățit arta românească modernă și contemporană și reprezintă o oportunitate pentru publicul din Republica Moldova să descopere o parte importantă din patrimoniul cultural al țării.

Expoziția de artă plastică românească „Art Safari”, organizată de Fundația Constantin Mimi, este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada României în Republica Moldova și Castel Mimi. Aceasta va fi deschisă publicului larg cu acces gratuit pentru vizite, începând cu 6 iunie până la 15 iunie. Aceasta este a doua ediție a expoziției de artă plastică „Art Safari”, prima fiind inaugurată în decembrie, anul trecut.

Art Safari picturi

Art Safari picturi