Astăzi au fost lansate Zilele Chișinăului la Buzău, organizate de Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, în perioada 16-18 septembrie. Evenimentul are drept scop susținerea culturii ca motor al dezvoltării sociale și economice prin promovarea patrimoniului și a imaginii capitalei Republicii Moldova.

La Festival participă grupuri de profesioniști din domeniul culturii și artelor: muzicieni, scriitori, artiști plastici, meșteri populari etc., creatori de valori și de frumos, promotori ai valorilor și tradițiilor autohtone. De asemenea, la Buzău este prezent și Primarul General, Ion Ceban, împreună cu o delegație de funcționari municipali.

Primul eveniment din cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău s-a desfășurat la Galeriile de artă ale Centrului Județean, unde au fost inaugurate expoziții: de pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, precum și de costume populare din Republica Moldova.

În cadrul festivalului sunt prevăzute o serie de evenimente culturale susţinute de oamenii de artă: spectacole de muzică, expoziţii ale meşterilor populari, ateliere de pictură, lansări de carte etc.

La această ediţie vor susține câteva concerte în aer liber „Orchestra de muzică populară condusă de frații Advahov”, formațiile „Alex Calancea Band” și „Vali Boghean Band”, Ansamblul folcloric „Plăieșii”, Ansamblul Surorilor Osoianu și  interpreții Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, Nicolae Paladi, dar și alte personalități valoare din Republica Moldova.

În context, consilierul municipal al PUN, Corneliu Pântea, aduce aminte că pe 19.02.2020, în cadrul unei conferințe de presă, a solicitat Autorităților Publice Locale din Chișinău să organizeze în luna Martie, 2020 „Zilele Municipiului Chișinău la București”, un eveniment sub forma unui târg-expoziție la care urmau să participe agenți economici de pe ambele maluri ale Prutului. Scopul evenimentului era apropierea și mai mult a celor două capitale românești.

„I-am bătut la cap” pe cei de la Primăria Chișinău, am coordonat cu autoritățile de la București pentru „a pune pe roate” organizarea și desfășurarea evenimentului, dar… pandemia, care tocmai începuse, ne-a dat peste cap toate planurile. Astăzi, mai exact pe 16-18 Septembrie 2021, la Buzău, România se desfășoară evenimentul „Zilele Municipiului Chișinău la Buzău”, o manifestare cultural artistică, organizată de către Consiliul Județean Buzău împreună cu Primăria Chișinău. (...) Vreau să spun, că ideile și inițiativele frumoase nu se pierd. Ele, mai degrabă sau mai târziu, sunt realizate. De către autor sau de către alții, nu mai contează. Mă bucur, că astfel de evenimente iau amploare. Și cu toate, că nu am participat direct la organizarea acestor două evenimente, consider că „o mică-mică” contribuție la desfășurarea lor îmi aparține”, scrie Pântea pe pagina sa de Facebook. 

De menţionat că, recent, Primăria Chișinău (Pretura sectorului Botanica) au semnat un acord de cooperare cu judeţul Buzău din România.

Acordul are ca prioritate asigurarea schimbului de experienţă și de bune practici pentru o activitate eficientă a autorităţilor administraţiei publice locale şi organizarea de activităţi comune cu caracter social, cultural şi sportiv.

Pe lângă prioritățile acordului se evidențiază susţinerea reciprocă pentru realizarea proiectelor investiţionale, precum şi dezvoltarea bunelor practici între autorităţi ş. a.