Ediţia din acest an a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău îi este dedicată actorului şi regizorului Ion Caramitru, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, care s-a stins din viaţă la începutul acestei luni.

Cu acest prilej, pe parcursul evenimentului au loc mai multe manifestaţii dedicate celui care a condus cel mai mare teatru din România vreme de 16 ani şi UNITER de la înfiinţare. Dacă duminică a fost prezentat la Catedrala Romano-Catolică spectacolul radiofonic "Papa Ioan Paul al II-lea", avându-l ca interpret principal pe actorul Ion Caramitru, vineri seară, pe 24 septembrie, începând cu ora 18.00, în foaierul Teatrului Naţional Mihai Eminescu va fi vernisată expoziţia de fotografie “Shylock - ultimul rol”, prezentată de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti. La eveniment vor fi prezenţi şi actorii Mircea Rusu şi Oana Pellea, care vor susţine în aceeaşi seară, imediat după vernisaj, spectacolul “Frumos e în septembrie la Veneţia”, în regia Marianei Cămărăşan.  

Prezent la Chişinău şi cu o expoziţie de fotografie cu imagini realizate în cadrul spectacolelor "Dosarele Siberiei" şi "Cine l-a trezit pe Yorick", jucate la Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti în cadrul turneului Teatrul românesc la Bucureşti şi Chişinău, fotograful TNB Florin Ghioca va susţine, pe 22 septembrie, de la ora 11.00, un masterclass de fotografie de teatru la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP).

"Mulţumim colegilor şi prietenilor noştri de la Chişinău, care dedică această ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale memoriei actorului Ion Caramitru, cel care nu mai poate să onoreze acest important eveniment, la creaţia căruia a contribuit. Invităm publicul iubitor de teatru românesc să ni se alăture vineri şi sâmbătă seara, pentru a ne aduce aminte împreună de ultimul rol shakespearian al lui Ion Caramitru. De asemenea, le dăm întâlnire moldovenilor cu doi dintre cei mai îndrăgiţi actori români, Oana Pellea şi Mircea Rusu, în spectacolul Frumos e în septembrie la Veneţia. Cu siguranţă, frumos e în septembrie şi la Chişinău, la sărbătoarea teatrului, iar noi nu putem decât să le mulţumim gazdelor noastre pentru frumoasa primire şi pentru tot sprijinul acordat", a precizat fotograful şi jurnalistul Florin Ghioca.  

Sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional Mihai Eminescu va avea loc o proiecţie specială a spectacolului “Neguţătorul din Veneţia”, cu ultimul rol shakespearian interpretat de Ion Caramitru, un spectacol producţie a Studioului Media al TNB, filmat în condiţii deosebite. Spectacolul regizat de Alexander Morfov urma să fie prezentat publicului cu acest prilej, alături de “Jurnal de România. 1989”, regizat de Carmen Lidia Vidu.

Reuniunea Teatrelor Naţionale a pornit de la proiectul “Teatrul românesc la Bucureşti şi Chişinău”, un schimb de turnee între Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti şi Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău, o idee comună a celor doi directori ai instituţiilor partenere, Ion Caramitru şi Petru Hadârcă.  

“Reuniunea din acest an se află sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, artistul purtător de legendă şi, la rândul său, creator de legendă - umană şi artistică. Am pregătit evenimentul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ediţia a VI-a (ar fi trebuit să fie a şaptea, dacă nu ne împiedica pandemia) ca pe o sărbătoare a Teatrului Naţional Mihai Eminescu, care de-a lungul celor 100 de ani de creaţie şi de zbucium, în pofida intruziunilor politice barbare, şi-a recucerit, prin energiile limbii române şi prin efortul artiştilor săi, dreptul la libertatea de creaţie şi de idei, şi a contribuit la supravieţuirea spirituală a mai multor generaţii de spectatori”, a precizat cu acest prilej Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău.

Expoziţia de fotografie “Shylock - ultimul rol” a fotografului TNB Florin Ghioca va rămâne deschisă şi va putea fi vizitată de spectatori în foaierul Teatrului Naţional din Chişinău, pe tot parcursul lunii septembrie.