Astăzi, în incinta Cinematografului Odeon, a avut loc conferința de presă consacrată lansării evenimentului „Zilele Filmului Românesc la Chișinău” ediția a VII-a.

Au fost prezenți în cadrul conferinței Sergiu Prodan, Ministrul Culturii din Republica Moldova; Adrian Dupu, Secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova; Mirel Taloş, Presedintele Institutului Cultural Român; Valeriu Matei, Academician, Director ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău; Florin Mihailov, Șef Secția Relații Internaționale și Proiecte, CNC Moldova; Marian Crișan, Director „ROVA FILM”, regizor; Ionuț Mareș, Critic de film / selecționer filme; Dumitru Grosei, Președinte Asociația Cineaștilor Independenți „ALTERNATIVE CINEMA”, regizor.

Fiind un eveniment susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a subliniat, în cadrul conferinței, importanța unor astfel de evenimente pentru întărirea legăturii dintre România și Republica Moldova. „În următoarele zile la Chișinău dar și în alte cinci orașe din Moldova, vor putea fi urmărite filme românești premiate internațional care cu siguranță vor încânta publicul”, a adăugat Dupu.

Gala de deschidere a celei de-a șaptea ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău va avea loc la ora 18:00, la cinematograful Odeon. Primul film proiectat este „Berliner”, în regia lui Marian Crișan, cu Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan în rolurile centrale. Toți trei sunt deja la Chișinău și așteaptă întâlnirea cu publicul, întrucât după film vor răspunde la întrebările și curiozitățile spectatorilor. Seara va continua cu proiecția filmului „Mia își ratează răzbunarea” (2020), în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, de la ora 21.00. Intrarea este liberă.

După o ediţie online în 2020, ZFR a revenit cu un program în 2021, unde publicul va descoperi, în proiecţii cu intrare liberă, cele mai bune filme româneşti recente, selectate la mari festivaluri şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi titluri clasice, şi va întâlni o serie de invitaţi, deopotrivă actori şi regizori.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova și Casa de producţie RovaFilm din România.

De asemenea, acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute la Chișinău și Uniunea Cineastilor din România.