Un Centru Cultural în numele maestrului Eugen Doga va fi creat în centrul Capitalei. Proiectul a fost propus consilierilor municipali în cadrul ședinței de ieri a CMC de către primarul general general al capitalei Ion Ceban. Centrul ar putea fi creat în clădirea abandonată, cu suprafaţa de 228 mp, de la intersecţia str. V. Alecsandri – V. Micle. Aceasta va prinde viață și va fi în gestiunea Direcției Cultură, anunță Ceban.

Potrivit edilului capitalei, decizia a fost discutată și cu maestrul Doga, care a mulțumit tuturor. Iniţial, va fi efectuată expertiza tehnică a clădirii, ulterior se va elabora proiectul și se va prevedea suma financiară din bugetul municipal. Municipalitatea va solicita și suportul Ministerului Culturii.
„Maestru Eugen Doga nu este doar o valoare a Chișinăului, nu este o valoare doar a Republicii Moldova, este o valoare universală. Este unul dintre cei mai apreciați compozitori ai sec XX. În 2022 marele compozitor Eugen Doga împlinește 85 de ani de la naştere când ne propunem să organizam mai multe evenimente culturale dedicate maestrului. Prin crearea Centrului Cultural „Eugen Doga” vom asigura suportul pentru tinerele talente în dezvoltarea educaţiei muzicale, estetice şi colecționarea patrimoniului de creaţie al lui Eugen Doga. Vrem ca maestrul să aibă posibilitatea să se bucure de acest spaţiu cultural fiind în viaţă”, a conchis Ceban. 
Eugen Doga este un renumit compozitor moldovean, autorul muzicii mai multor filme, romanțe, cantate, piese instrumentale, autorul unei simfonii, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1992.
 
Este semnificativă contribuția lui Doga la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizînd coloana sonoră a peliculelor "Capra cu trei iezi", "Maria Mirabela" , serialul "Guguță" ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: "Radu Ștefan, întîiul și ultimul"; "Pe un picior de plai"; "Ce frumoasă este viața"; "Păsările tinereții noastre"; "Sfînta sfintelor"; baletele "Luceafărul" și "Venancia" ș.a.
 
Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale U.R.S.S., inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din U.R.S.S. (1987), laureat al Premiului "Boris Glăvan" al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al U.R.S.S. (1986).
 
În anul 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului O șatră urcă la cer (Șatra).
 
A fost decorat cu Ordinul Republicii (1997), Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia în 2008), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia "Mihai Eminescu" și Medalia de Aur "Omul secolului XX" (SUA, 1998).
 
La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept "Anul Eugeniu Doga".
 
La 26 august 2008, lui Eugeniu Doga i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.