O platformă de belvedere a fost inaugurată la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”. Platforma a fost amenajată în una din cele mai atractive locații ale Rezervației, oferind o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, devenind un punct de oprire spontană pentru vizitatori.

Având în vedere fluxul mare de turiști, s-a constatat o creștere a presiunii recreative asupra zonei, presiune care necesită a fi gestionată pentru a evita consecințele negative asupra mediului natural și a siturilor arheologice din zonă.

Platforma are o suprafață de 38 m2 și o capacitate de 20 de persoane, fiind completată cu o cale de acces pavată, 115 m de balustradă de protecție și sistem de iluminat artistic.

De asemenea, pe platformă se regăsește un panou informativ despre patrimoniului cultural al Rezervației „Orheiul Vechi”, realizat în sistemul Braille, destinat nevăzătorilor.

Astfel, platforma de Belvedere va asigura:

  •  - Confortul și securitatea vizitatorilor Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” pentru a se bucura de peisajul unic al arealului;
  •  -  Protejarea și conservarea naturii și a patrimoniului cultural;
  •  - Reducerea apariției potecilor și locurilor de popas haotice;
  • - Accesul persoanelor cu nevoie speciale la descoperirea culturii naționale.

Amenajarea Punctului de Belvedere a fost realizată de Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” cu suportul USDA Forest Service și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Fiecare obiectiv turistic național nou trebuie să asigure accesul cu nevoi speciale, astfel consolidând incluziunea lor socială. Acest aspect a fost, într-un mod deosebit, remarcat și conștientizat de Organizația Mondială a Turismului, care a încurajat, prin tema Zilei Mondiale a Turismului din 2021, concentrarea asupra turismului pentru o creştere incluzivă (“Tourism for Inclusive Growth”), fiind o oportunitate de a privi dincolo de statisticile din turism şi de a recunoaşte că în spatele fiecărui număr, cifră existentă, de fapt află un OM”.

Sper că pentru reprezentanții din sectorul turistic, respectivul concept de amenajare a platformei de belvedere realizat de către administrația Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” cu suportul USDA Forest Service și Ministerul Culturii al Republicii Moldova, va servi drept sursă de inspirație și pentru alte activități turistice, pentru a putea asigura un turism cu adevărat accesibil, conservând în același timp cu responsabilitate moștenirea culturală și resursele naturale existente în Republica Moldova”.