A început selecţia naţională pentru desemnarea reprezentantului R. Moldova la concursul „Eurovision- 2022”. Aceasta se va desfăşura în două etape: examinarea dosarelor (25-28 ianuarie 2022) şi audierea live a concurenţilor (29 ianuarie 2022). Ulterior, se va decide organizarea finalei naţionale a Eurovision, preconizată pentru 5 martie 2022.

Printre participanții la concurs se enumeră și trupa Zdob și Zdub & Frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, care a făcut furori încă de la lansare. Piesa este o combinație de muzică rock și folclor. Scenariul clipului prezintă călătoria mai multor persoane spre București, însoțite de muzica orchestrei fraților Advahov. De la lansarea piesei, de pe 10 decembrie 2021, până astăzi, piesa a adunat pe Youtube peste un milion și jumătate de vizionări. Piesa a fost lansată cu câteva zile înaintea reluării circulației trenului Chișinău-București și a fost interpretată direct în gara feroviară de la Chișinău în ziua reluarii circulației trenului.

 

Peste 50 de dosare au fost depuse pentru etapa naţională Eurovision Song Contest 2022. Interpreţii care intenţionau să reprezinte R. Moldova la cel mai prestigios concurs de muzică s-au putut înscrie în competiţie până la 24 ianuarie, ora 17:00. Vitalie Cojocaru, membrul al Comitetului de Organizare a declarat pentru TRM.MD că din numărul total de dosare depuse, 28 sunt eligibile pentru a accede în etapa următoare. Un interpret intră în cursă cu două piese, repectiv sunt admise 29 de cântece pentru Eurovision Moldova, precizează TRM.MD.

Potrivit TRM, în concurs sunt admişi artiştii care deţin cetăţenia R. Moldova şi au vârstă de 16 ani. Piesa muzicală poate avea o durată de până la 3 minute, va fi un produs original care nu a fost făcută publică până la 1 septembrie 2021. Procedurile de desemnare a reprezentantului R. Moldova au fost stabilite de către Comitetul de Organizare, care a elaborat Regulamentul cu privire la desfăşurarea selecţiei naţionale 2022. 

R. Moldova participă la ESC din anul 2005. În acel an, ţara noastră, reprezentată de formaţia „Zdob şi Zdub”, s-a plasat pe locul şase, iar trupa „SunStroke Project” a obţinut, în 2017, cel mai bun rezultat - locul trei. Cea de a 66-a ediţie a Concursului Internaţional Eurovision Song Contest - 2022 va avea loc între 10-14 mai 2022, la Torino, notează TRM.MD.

Toți participanții la etapa națională a Eurovision pot fi văzuți AICI.