Peste 50 de tineri antreprenori vor beneficia de granturi de până la 200 mii lei pentru dezvoltarea afacerilor, în cadrul programului „START pentru tineri”. Lansarea acestuia a avut loc astăzi, 5 iulie, în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM).

Prezentă la eveniment, prim-ministrul Natalia Gavrilița i-a felicitat pe tinerii care au decis să se lanseze în afaceri și care urmează să beneficieze de asistență financiară.

„Anul acesta sărbătorim anul tinerilor, ne aliniem la practicile internaționale. Tinerii sunt viitorul R. Moldova și trebuie să le creăm oportunități, aici, acasă. De aceea avem mai multe programe de susținere a tinerilor, printre care granturile pentru organizațiile de tineret, celebrarea capitalei tineritului. Avem programe în comun cu partenerii de dezvoltarea pentru participarea tinerilor”, a declarat șeful Executivului.

De asemenea, Gavrilița a anunțat despre alocarea a 10 milioane de lei pentru voucherele culturale, pentru ca tinerii să poată să participe la festivaluri și la evenimente culturale.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunțat, totodată, că tinerii vor putea beneficia și de un credit de 120 de milioane dezvoltarea afacerilor.

„Acest program este unul inovator pentru că acum este testat un produs nou. Este vorba despre creditare cu dobândă fixă de 6%, care este foarte favorabilă în condițiile actuale și noi vrem să dezvoltăm un fond care să asigure astfel de instrumente financiare pentru toți agenții economici care investesc în viitorul R. Moldova. Prin acest program, tinerii antreprenori vor fi susținuți pentru a avea o rată de succes cât mai înaltă”, a spus Sergiu Gaibu.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Dumitru Pîntea, a precizat că autoritățile vor veni cu o serie de programe noi pentru tineri, inclusiv vor elabora și un program de reabilitare economică.

„La nivel european anul 2022, a fost declarat anul tineretului, iar scopul este de a scoate în evidența rolul important care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun, mai verde, mai inclusiv și mai digital. În acest context, Guvernul vine cu o serie de programe noi pentru tineri, inclusiv un program de reabilitare economică”, a spus Pîntea.

De menționat că în total, în cadrul programului „START pentru tineri” au fost depuse 165 de cereri de finanțare, dintre care doar 51 au fost acceptate. Programul presupune granturi de până la 200 de mii de lei pentru tinerii care se lansează în afaceri și o linie de creditare cu o parte nerambursabilă de până la 15%.