Parlamentul European a votat liberalizarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova în Uniunea Europeană. Decizia a fost luată cu 572 de voturi pro, 28 contra și 32 de abțineri.

Astfel, a fost adoptată propunerea Comisiei Europene de a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. 
 
UE a luat această decizie pentru a ajuta exportatorii moldoveni, care au de suferit din cauza invaziei ruse în Ucraina, care a dus la închiderea mai multor piețe din Est.
Acum, Moldova poate să-și redirecționeze o parte din exporturi către UE și acordul rapid cu privire la această măsură înseamnă că țara poate să exporte recolta din acest an. În acest mod noi putem ajuta la stabilizarea și dezvoltarea economiei moldovenești” a declarat raportorul Marketa Gregorova, europarlamentar ceh.
Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al R. Moldova. Aproape două treimi din exporturile moldovenești au ca destinație piața europeană.