Pentru creditele acordate prin intermediul programului de stat „Prima casă”, rata dobânzii nu poate fi majorată mai mult de 4 puncte procentuale o dată la 6 luni și mai mult de 6 p.p. pe parcursul a 12 luni consecutive, scrie Monitorul Fiscal.

În Monitorul Oficial de astăzi, 5 august, a fost publicată hotărârea cu privire la modificarea Legii privind unele măsuri în vederea implementării programului de stat „Prima casă”, precum și Decretul de promulgare al legii.

Modificările au intrat în vigoare la data publicării și se vor aplica inclusiv creditelor acordate în cadrul programului anterior acestei date. Revizuirea normelor are ca scop atenuarea efectelor negative ale majorării indicelui de referință la stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru programul dat.

Reamintim că în ședința din 27 iulie curent Guvernul a aprobat mecanismul de compensare a majorării dobânzii la creditele ipotecare în cadrul programului, pentru a reduce riscul de intrare în incapacitate de plată a beneficiarilor, potrivit căruia volumul compensației acordate din bugetul de stat unui beneficiar se va calcula din data de 1 iulie 2022, în mărime de până la 50% din suma majorării dobânzii calculate din soldul creditului rămas.

Conform datelor Ministerului Finanțelor, la 8 iulie curent, prin intermediul programului „Prima casă” au fost procurate 8065 de locuințe, suma totală a creditelor acordate de către bănci fiind de 4,41 mld.lei, iar suma totală a garanțiilor active a constituit 2,125 mld. lei.