Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, are planuri mărețe pentru perioada imediat următoare. Acesta a povestit într-o adresare video postată pe pagina sa de Facebook despre proiectele de țară în domeniul energetic, al drumurilor, transportului rutier, aerian și feroviar, precum și al construcțiilor și urbanismului, de care se va ocupa alături de echipa sa. 

În domeniul energetic, vreau ca țara noastră să fie cât mai independentă. Acest lucru înseamnă să producem mai multă energie și să diversificăm sursele de achiziționare. Vom crea Fondul Național pentru Energetică și programul Casa Verde, care va finanța proiecte în izolarea termică a clădirilor și caselor de locuit, pentru că așa vom reduce facturile casnice. Vom investi în energia regenerabilă” a declarat ministrul Spînu.

El a vorbit și despre reabilitarea, modernizarea și extinderea mai multor publice, pentru care va fi atrasă finanțare externă suplimentară.

În toamnă, vom adopta un program ambițios pentru reabilitarea drumurilor în următorii ani. Atragem jumătate de miliard de euro pentru reparația drumurilor naționale. În scurt timp, voi veni cu știri bune despre reabilitarea tronsonului Soroca – Arionești” anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Spînu a pomenit în adresarea sa video către cetățeni și despre programul național ”Satul European”, notând că, din toamnă, se va începe realizarea a 492 de proiecte în localitățile din R. Moldova. Un alt domeniu la care va lucra Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este cel al transportului rutier, aerian și feroviar.

În transportul rutier este necesară o reanimare capitală, o strategie de mobilitate bine pusă la punct. Prin programul Transport Modern, lansat la începutul anului, continuăm să îmbunătățim codul transporturilor, astfel ca transportatorii să ofere servicii calitative cetățenilor. Muncim ca în perioada următoare să reînnoim parcul de autobuze. Calea Ferată a reînviat, avem planuri mari. Din septembrie, va funcționa tronsonul Basarabeasca – Berezino și deja vor circula vagoane cu marfă. Ne propunem să reabilităm linia de cale ferată Iași – Chișinău cu ecartament european. În aviație, muncim să atragem mai multe companii avia care să opereze zboruri din și spre țara noastră. Soluția este să reabilităm aeroportul din Mărculești, care are un potențial destul de mare pentru realizarea obiectivului de mai sus” asigură Spînu.

În domeniul comunicațiilor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și-a propus să reducă tarifele de roaming cu mai multe țări, așa cum a făcut-o cu România, și să crească numărul de canale TV la televiziunea digitală. Spînu și-a declarat intenția de a schimba lucrurile și în domeniul construcțiilor și urbanismului.

Orașele noastre trebuie să fie mai bine amenajate, să respire și să aibă mai multe locuri pentru odihnă. Muncim să adoptăm în cel mai scurt timp Codul Urbanismului și ne dorim să actualizăm planul de amenajare a teritoriului național. Vom face regulă la Agenția de supraveghere tehnică pentru a nu permite construcțiile ilegale și pentru a avea orașe mai verzi” a conchis Spînu.

La final, ministrul a declarat că este conștient că aceste proiecte vor lua mult timp pentru a fi implementate și le-a mulțumit cetățenilor pentru răbdare și susținere.