Primarul municipiului Iași din România, Mihai Chirica, a solicitat autorităților centrale din România să livreze R. Moldova stocurile de gaze naturale care urmau să fie folosite pentru încălzirea municipiului Iași în perioada rece a anului. Potrivit edilului, solicitarea respectivă vine în contextul în care administrația Primăriei Iași a cumpărat deja pentru această iarnă circa 140 000 de tone de cărbune energetic, ceea ce reprezintă volumul necesar pentru funcționarea sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022-2023.

„Mulțumesc și pe această cale Guvernului României pentru sprijinul financiar consistent, de circa 52 de milioane de lei, primit de orașul nostru pentru a încheia cu bine sezonul de încălzire de iarna trecută. Ne așteaptă din nou o iarnă dificilă, cu prețuri mari ale combustibililor și cu dificultăți în furnizare generate de războiul din Ucraina, dar am încredere că, cu sprijinul Executivului României, vom depăși toate obstacolele, iar ieșenii vor beneficia, ca de fiecare dată, de apă caldă și căldură.

În același timp, înțeleg deplin responsabilitatea pe care noi, românii, o avem față de frații noștri de peste Prut și înțelegem problemele cu care Republica Moldova se va confrunta iarna viitoare în furnizarea agentului termic. De aceea, în condițiile în care Municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar, fac un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului nostru să fie livrate Republicii Moldova, astfel încât să depășească cu bine iarna”, a scris primarul Mihai Chirica într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Mihai Chirica, calculele și estimările municipalității demonstrează că schema de funcționare cu cărbunele energetic a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcționare cu gaze naturale.

Toate calculele și estimările noastre demonstrează că schema de funcționare cu huilă energetică a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcționare cu gaze naturale. Astfel, potrivit unei analize prezentate și în ședința Comisiei de Dialog Social Iași, funcționarea cu huilă energetică presupune cheltuieli totale cu cărbunele de 415 milioane de lei și venituri totale estimate la 499 de milioane de lei, în timp ce funcționarea cu gaze naturale ar necesita cheltuieli cu combustibilul de 270 de milioane de lei și venituri totale estimate de 121 de milioane de lei. Diferențele provin din vânzarea de energie electrică produsă în urma arderii combustibililor, estimată la 433 de milioane de lei în cazul cărbunelui și la 55 de milioane de lei în cazul gazelor. Sumele pot suferi modificări în funcție de prețul cărbunelui la data comenzii, de prețul transportului, de alte reglementări specifice în piață etc.”, a scris el.