Vicepremierul Andrei Spînu, a participat la reuniunea ministerială prezidată de premierul român Nicolae Ionel Ciucă, organizată în marja Conferinței internaționale a gazului în România, în data de 22 septembrie 2022. La reuniune au participat și miniștri ai Energiei din România, Ucraina, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Ungaria.

În cadrul întâlnirii, ministrul a vorbit despre direcțiile de dezvoltare energetică a Republicii Moldova și alternativele de asigurare a cetățenilor cu gaze naturale pe timp de iarnă. De asemenea, a fost accentuată necesitatea diversificării aprovizionării cu gaze în țara noastă, în contextul noilor condiții pe piață energetică la nivel internațional. 

Ministrul Andrei Spînu a prezentat un discurs la Conferința internațională a gazului, în cadrul panelului ministerial „De la viziune la realitate”. Vicepremierul s-a referit la efectele crizei gazelor pentru cetățeni, sectorul industrial și bugetul statului, precum și la  eforturile interne de a consuma rezonabil energia, accentuând că, în luna septembrie curent, consumul de energie pe țară a fost redus cu 28 la sută, comparativ cu anul trecut. 

Totodată, ministrul a specificat că o bună parte din încălzirea centralizată a trecut pe consumul de păcură, iar pe termen lung se depun eforturi pentru găsirea alternativelor și încheierea contractelor pe termen scurt cu Azerbaidjan, România sau alte țări, care ar putea să ne furnizeze gaze naturale, așa cum se practică, la moment, cu Ucraina.

„Pe termen lung, încercăm să găsim provizii alternative cu partenerii noștri, precum Azerbaidjan și România. Cu toate acestea, trebuie să depășim această iarnă mai întâi. Moldova este destul de mică, deci și cererea noastră este mică. Pentru noi, este mai mult despre accesibilitate, decât despre securitate”, a spus el.

Ministrul a subliniat că ceea ce are nevoie Moldova în acest moment este solidaritate. El a menționat că trebuie dezvoltate noi mecanisme pentru a ajuta țări precum Moldova sau Ucraina să depășească criza imediată.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar, Moldova este prima țară afectată de reducerile de aprovizionare ale Gazprom-ului. În cazul Moldovei, nu avem resurse. Și când suntem puși în aceste circumstanțe, acest lucru îi lovește pe consumatorii direcți, care sunt gospodăriile și industriile”, a spus el.

„Pentru Guvernul de la Chișinău este prioritar să trecem cu bine de iarna care urmează. Acum sunt esențiale și necesare măsuri la nivel european care să ajute țări, precum Moldova, să treacă peste această criză energetică”, a aăugat Andrei Spînu.