Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică prezintă informații suplimentare privind modificarea formulei contractuale de formare a prețului de achiziție a gazelor naturale al SA ”Moldovagaz” de la SAP ”Gazprom”.

Într-un comunicat de presă al ANRE se menționează că prețul de achiziție a gazelor naturale se stabilește lunar, în funcție de indicatorii platformei olandeze de tranzacționare TTF și a componentei mixului de produse petroliere.

Pentru trimestrele I și IV ale anului calendaristic, formula prevede 30% preț referință stabilit de indicatorii Front Month de pe platforma TTF și 70% mixul de produse petroliere. Pentru trimestrele II și III, formula se inversează, după cum urmează: 70% preț referință platforma TTF și 30% mixul de produse petroliere”, precizează Agenția.

Reprezentanții ANRE susțin că în condițiile anului 2022, când prețul de bursă urmează un trend continuu ascendent, inversarea formulei pentru trimestrele I și IV ale anului curent, asigură pentru SA ”Moldovagaz” un preț de achiziție mai mic decât în trimestrul II și III, cât și o diferență substanțială față de alternativele din piață.

Specificăm că, în luna octombrie prețul pentru furnizorul din Republica Moldova este de 1074$/1000m3, față de 1883$/1000m3 în luna septembrie, până la modificarea formulei”, menționează Agenția.

ANRE mai precizează că Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale prevede că prețurile de furnizare pentru consumatorii finali au la bază prețul mediu ponderat anual de achiziție al furnizorului: „Prin urmare, în calculele de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare, ANRE a inclus prețurile prognozate de import ale SA ”Moldovagaz” pentru trimestrul IV al anului 2022, precum și o parte din devierile tarifare negative acumulate în perioadele precedente”.

În concluzie, modificarea formulei de stabilire a prețului de achiziție a gazelor naturale de către SA ”Moldovagaz” de la SAP ”Gazprom” nu are un efect similar și imediat în prețurile reglementate de furnizare către consumatori, impactul fiind deja inclus în structura prețurilor reglementate aprobate la nivelul unui an calendaristic”, a adăugat Agenția.