SAP „Gazprom” anunță că în cazul în care Chișinăul nu-și va respecta obligațiile contractuale până la data de 20 octombrie și nu va achita suma necesară pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova, concernul rus își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor, inclusiv rezilia contractul.

Potrivit unui comunicat al companiei ruse, „pe parcursul anului 2022, SA „Moldovagaz” în mod regulat încălca prevederile contractuale privind termenii de plată pentru gazul furnizat”.

Gazprom întotdeauna a fost înțelegător, confirmând dorința pentru o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă și, în mod regulat, a dat curs solicitărilor făcute de partea moldovenească”, precizează Gazprom.

Concernul rus a explicat și decizia de a micșora volumul de gaze naturale livrate R.Moldova, acuzând compania ucraineană „Naftogaz Ucraina” de refuzul de a oferi servicii de transport în volum deplin. Respectiv, susțin reprezentanții Gazprom, din acest motiv, compania poate livra în R.Moldova doar 5,7 mln. m3 de gaze naturale pe zi.

Deschide și: Gazprom nu-și onorează obligațiile contractuale // Andrei Spînu: Se repetă situația din luna octombrie a anului trecut

SAP „Gazprom” își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a sista compet livrarea gazelor în cazul încălcării obligațiilor contractuale de plată până la data de 20 octombrie 2022, dar și de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării termenului de încheiere a acordului privind stingerea datoriilor istorice a SA „Moldovagaz”. Pe viitor, orice solicitare din partea R.Moldova care presupun modificarea clauzelor contractuale se vor face doar sub formă de amendament la contract”, precizează rușii.

Menționăm că în conformitate cu prevederile contractuale, SA „Moldovagaz” este obligată să achite integral, până la data de 20 a lunii de gestiune, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.