SA „Moldovagaz” va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale față de SAP „Gazprom”, anunță Vadim Ceban. Astfel a comentat președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz” ultimatumul lansat de concernul rus, care a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în cazul neachitării, până la data de 20 octombrie, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

Ce ține de mecanismul privind achitarea datoriilor istorice, precizează Ceban, discuțiile privind subiectul respectiv nu ține de competențele conducerii SA „Moldovagaz”.

Chiar dacă auditul datoriei, SA „Moldovagaz” este dispusă să poarte discuții, în viitorul apropiat, cu acționarii principali ai companiei și să prezinte propuneri pentru a reglementa subiectele controversate. În același timp, vreau să asigur consumatorii că întreprinderile de transport și distribuție a gazelor naturale sunt pregătite să lucreze în situație de urgență”, a precizat el.

Amintim că SAP „Gazprom” a anunțat că în cazul în care Chișinăul nu-și va respecta obligațiile contractuale până la data de 20 octombrie și nu va achita suma necesară pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova, concernul rus își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor, inclusiv rezilia contractul.

Deschide și: Gazprom dă ultimatum R.Moldova: Plătiți la timp sau tăiem gazul

Precizăm că, anterior, Agenția Proprietății Publice a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei S.A. „Moldovagaz” față de SAP „Gazprom” și „Factoring-Finance” cu companiile „Wikborg Rein Advokatfirma AS” din Norvegia și „Forensic Risk Alliance & Co. Limited” din Marea Britanie. Cele două companii ar urma să efectueze auditul datoriilor până pe 30 ianuarie 2023.

Pentru plata serviciilor de audit financiar și juridic al datoriei, autoritățile ar urma să aloce 800 mii euro.

Detalii: Cât va achita Chișinăul pentru auditul de la „Moldovagaz”