Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, vine cu o reacție la declarațiile reprezentanților Gazprom, privind motivul pentru care a fost redus volumul livrat de gaze naturale în R.Moldova. Demnitarul precizează că prin acțiunile întreprinse, concernul rus încalcă contractul semnat.

Republica Moldova plătește pentru gaz. Gazprom are obligația să ni-l livreze. Transportarea și rezervarea cantităților necesare, conform contractului, este responsabilitatea Gazprom”, precizează Spînu.

Potrivit lui, este important ca cetățenii să cunoască adevărul, și anume că Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.

Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale. Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, a precizat el.

De menționat că Gazprom a anunțat astăzi că decizia de a micșora volumul de gaze naturale livrate R.Moldova a fost luată din cauza companiei ucrainene „Naftogaz Ucraina”, care a refuzat să ofere servicii de transport în volum deplin. Respectiv, susțin reprezentanții Gazprom, din acest motiv, compania poate livra în R.Moldova doar 5,7 mln. m3 de gaze naturale pe zi.

Deschide și: Gazprom dă ultimatum R.Moldova: Plătiți la timp sau tăiem gazul