Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că astăzi s-a întâmplat un fenomen care încă nu este clar, a avut loc o creștere semnificativă a prețului la energia electrică pe piețele europene, inclusiv în România. Din acest motiv, Moldelectrica a anunțat că deficitul de energie electrică pentru mâine ar fi de circa 74%. Totodată, Spînu spune că Moldova va cumpără energie electrică de avarie, însă nu se știe care va fi prețul.

Vom vedea care este prețul. Permanent am spus că energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este prețul. Știți că Energocom cumpără pe piață zilei următoare, pe bursă română a electricității, în fiecare zi. Astăzi, am avut un fenomen care încă nu este clar, am avut o creștere semnificativă a prețului la energia electrică pe piețele europene, inclusiv în România. Practic am avut creșteri de 30-40%. Energocomul a licitat pe această bursă un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energia electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectirca (operatorul de transmisie din România)”, a spus el în cadrul emisiunii In Profunzime de la ProTV.

Întrebat care este prețul pentru energia electrică de avarie, Andrei Spînu a spus că acesta variază între 200-300 de euro MW, în funcție de zi și ora.

Totodată, vicepremierul a spus că autoritățile discuta cu cei de la Centrală de la Cuciurgan despre posibilitatea de a relua livrările de curent, menționând că mâine va mai avea loc o întâlnire la care se va discuta despre planurile pentru luna decembrie.

Suntem într-o discuție permanentă, mâine vom avea încă o întâlnire la care vom discuta care sunt planurile pentru luna decembrie și dacă o să putem ajunge la o înțelegere”, a menționat Spînu.

Amintim că, începând cu dată de 1 noiembrie, malul drept al Nistrului nu mai primelte energie electrică de la Cuciurgan.

Deschide și: R.Moldova anticipează pentru marți un deficit de energie electrică de circa 75%. România vine cu un nou ajutor