„Bugetul dispune de resurse financiare suficiente, iar riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, nu există”, susțin reprezentanții Ministerului Finanțelor. Totodată, autoritățile prezintă informații privind veniturile și cheltuielile înregistrate de la începutul anului până la ora actuală.

În total, 81 de miliarde lei au fost acumulate la bugetul public național (BPN). Suma reprezintă valoarea veniturilor în 11 luni ale anului curent, fiind în creștere cu 13,1 miliarde lei, față de perioada similară a anului 2021. 

Cheltuielile au constituit 86,2 miliarde lei, mai mult cu 15,2 miliarde lei, decât în aceeași perioadă a anului 2021. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit de 5,2 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale BPN au constituit 7,7 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat în perioada ianuarie - noiembrie 2022, au constituit 52,3 miliarde lei, fiind în creștere cu 9,3 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Finanțelor, veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 21,0 miliarde lei, cu 3,3 miliarde lei mai mult față de acceeași perioadă a anului 2021, iar veniturile administrate de către Serviciul Vamal au constituit 30,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 5,0 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut.

La capitolul cheltuieli, a fost înregistrată suma de 58,8 miliarde lei, cu 11,9 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului 2021. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,5 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 3,1 miliarde lei.

Totodată, Ministerul Finanțelor menționează că au fost onorate toate angajamentele de plată, fiind finanțate integral toate plățile.