R.Moldova ar putea primi gaze naturale din Azerbaidjan prin rețeaua românească. Președintele român Klaus Iohannis a declarat la Baku că România este interesată de accesarea volumului suplimentar de gaze naturale din Azerbaidjan pentru a acoperi consumul național, menționând că prin conducta care conectează reţeaua românească cu capitala R. Moldova poate fi transportat suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al R. Moldova pe malul drept al Nistrului.

 „De la bun început, România a recunoscut contribuţia importantă pe care Azerbaidjanul şi Coridorul Sudic de Gaze o au în acoperirea nevoilor energetice ale Europei. România a oferit garanţia angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte şi să extindă Coridorul către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est. Rămânem puternic interesaţi în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul nostru naţional aflat în creştere”, a spus şeful statului la reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, deschisă împreună cu omologul azer, Ilham Aliyev, potrivit Agerpres.

Totodată, șeful statului român a subliniat că în ultimii ani România a făcut investiţii substanţiale în dezvoltarea capacităţii de transport a gazului, dar şi în conectivitatea cu ţările vecine, menționând că prin conducta care conectează reţeaua românească cu capitala R. Moldova poate fi transportat suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al R. Moldova pe malul drept al Nistrului.

Compania română Transgaz şi-a unit forţele cu operatorii sistemelor de transmisie de gaz din Grecia, Bulgaria şi Ungaria, pentru a dezvolta Coridorul Vertical. Memorandumul de Înţelegere actualizat şi semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecţional între sudul şi centrul Europei, prin România, îmbunătăţind securitatea furnizării în toată regiunea. (...) Începând din ianuarie 2022 şi ca urmare a investiţiilor făcute de operatorul român de furnizare a gazului, conducta de gaz Trans-Balkan poate opera în regim de flux invers. Acest lucru oferă o alternativă pentru lanţul de furnizare a volumelor de gaze din Azerbaidjan, prin Turcia, Bulgaria şi România, dar şi mai departe pentru pieţe în aval. (...) Conducta de gaz care conectează reţeaua românească de gaz cu capitala Chişinău a fost dată în folosinţă în octombrie 2021 şi este acum pe deplin funcţională. Conducta poate transporta suficient gaz pentru a acoperi consumul anual al Republicii Moldova pe malul drept”, a adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis a concluzionat că toate aceste eforturi susţinute şi investiţii solide făcute de România oferă opţiuni solide pentru extinderea Coridorului Sudic de Gaze către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est.

El a arătat că acest Coridor devine cu atât mai important acum, când războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat în mod drastic contextul geopolitic, în special când este vorba de securitate energetică. Şeful statului a indicat că, în acest context, Uniunea Europeană şi statele membre au "întreprins paşi decisivi pentru a reduce substanţial dependenţa de gaz provenit din surse nesigure, deoarece acesta vine cu un cost geopolitic mult prea mare".

Această orientare strategică în favoarea unor parteneri de încredere, cum este cazul Azerbaidjanului, a fost de mult timp susţinută de către România. Iar noi ne-am bucurat de beneficiile Parteneriatului Strategic dintre România şi Azerbaidjan de la momentul lansării acestuia, în 2009”, a spus preşedintele Iohannis. 

El a punctat că răspunsurile la întrebările Europei în materie de energie necesită solidaritate, cooperare regională şi o diversificare a surselor şi rutelor de transport, iar acestea sunt principii cheie care sunt înglobate în proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. 

Președintele României, Klaus Iohannis, întreprinde o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la Baku, în perioada 2-3 februarie 2023, la invitația omologului său azer Ilham Aliyev. În marja vizitei, Iohannis participă la Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.