Banca Europeană de Investiții, BEI Global, va aloca 28 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din Moldova. Această finanțare va ajuta societatea Premier Energy Distribution din Moldova să crească fiabilitatea și calitatea rețelei de energie electrică.

Finanțarea are ca scop modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice din centrul și sudul Moldovei, inclusiv din Chișinău. Investiția va contribui la soluționarea crizei energetice prin menținerea la un nivel scăzut a pierderilor în distribuția energiei electrice și prin aceasta la menținerea prețului accesibil al electricității, precum și la îmbunătățirea serviciilor pentru utilizatorii finali”, se menționează într-un comunicat de presă emis de instituție.

Potrivit sursei, programul de investiții este prevăzut pentru o perioadă de pe patru ani și va fi pus în aplicare de întreprinderea cu capital străin Premier Energy Distribution, cel mai mare operator privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Moldova, care deservește circa 70% din teritoriul țării. Noul program prevede înlocuirea activelor învechite care și-au depășit durata de viață economică și care nu mai corespund standardelor cerute. De asemenea, noile aparate de măsurare și telecomunicații vor spori digitalizarea.   

Directorul de țară al Premier Energy Distribution în Moldova, Jose Luis Gomez Pascual a apreciat parteneriatul R. Moldova cu BEI și implicarea Băncii în modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice. „Se vor folosi de materiale mai rezistente și de tehnologii mai curate, ceea ce va conduce la o eficiență mai sporită a rețelei de electricitate. Moldova a decis cu fermitate să urmeze calea către UE. În mod similar, la Premier Energy Distribution ne-am consolidat planurile de a atinge standardele de calitate mai ridicate ale UE”, a menționat Jose Luis Gomez Pascual.

Vicepreședinta BEI, Teresa Czerwinska, a menționat că infrastructura de energie electrică bine dezvoltată va asigura atât oamenii, cât și întreprinderile din Moldova să se bucure de o sursă fiabilă de energie electrică. „Noi, cei de la BEI, banca UE pentru climă, știm, de asemenea că este vital să stimulăm rețelele electrice pentru a asista la creșterea energiei din surse regenerabile, care este esențială pentru succesul acțiunilor climatice. BEI sprijină Republica Moldova pe calea aderării sale la UE și este încântată să investească în viitorul verde și durabil al acesteia”, a mai adăugat Teresa Czerwinska.   

Șeful reprezentanței BEI pentru Republica Moldova, Alberto Carlei, a subliniat că proiectul vine într-un moment critic în care Moldova se confruntă cu o gravă criză energetică. „Investiția finanțată sprijină obiectivele guvernului privind creșterea siguranței alimentării cu energie electrică, încurajarea investițiilor private, precum și contribuția la atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Operațiunea, care este în totalitate aliniată la prioritățile de politică ale UE, va încuraja creșterea cererii și va îmbunătăți calitatea și fiabilitatea rețelei de distribuție a energiei electrice”, a menționat Alberto Carlei. 

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a salutat acordarea de către BEI a acestui nou împrumut, pentru implementarea planului de acțiuni privind digitalizarea sistemului energetic. „Dezvoltarea unei piețe securizate cibernetic, transparente și competitive pentru serviciile energetice digitale, permite o integrare eficientă a energiei regenerabile. Ne bucurăm că Uniunea Europeană sprijină eforturile guvernului în ceea ce privește securitatea energetică, investițiile private și atenuarea schimbărilor climatice”, a mai specificat Jānis Mažeiks.

Menționăm, că rezultatele așteptate în cadrul programului sunt aliniate la prioritățile de politică ale UE și ale BEI, precum și la Strategia energetică națională 2030.  Proiectul este cofinanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), printr-un împrumut paralel tot în valoare de 28 milioane de euro. BEI Global este direcția Grupului BEI specializată și dedicată creșterii impactului parteneriatelor internaționale și finanțării pentru dezvoltare, precum și un partener cheie al inițiativei Global Gateway.