Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi să reducă cu 3% rata de bază, la nivelul de 14,00%. Totodată, celelalte valori ale principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual, anunță serviciul de presă al BNM.

Potrivit băncii centrale, această decizie continuă măsurile stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut.

BNM urmărește stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste. Informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze a BNM. Creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina și seceta din vara trecută mențin inflația cu mult deasupra țintei. Cererea dezinflaționistă și măsurile de politică monetară adoptate anterior de către BNM continuă să slăbească acești factori”, precizează BNM.

Totodată, Banca Națională constată că riscurile și incertitudinile se mențin pronunțate. Astfel, BNM anunță că va continua să monitorizeze cu precauție situația macroeconomică internă și cea externă și, la necesitate, va ajusta instrumentele de politică monetară pentru a asigura și a menține stabilitatea prețurilor.