Moldovagaz a întors deja o parte din împrumutul luat de la Energocom. Anunțul a fost făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, într-o postare pe canalul său de Telegram.

SA ”Moldovagaz” a achitat deja 600 milioane de lei către SA ”Energocom” din împrumutul de bază în valoare de 1,050 miliarde de lei. Plata completă a împrumutului este planificată pentru sfârșitul lunii aprilie” a scris Ceban.

Amintim că, pe 19 octombrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit într-o nouă ședință la care a adoptat mai multe măsuri privind asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale pentru R.Moldova.

Una dintre ele a fost încheierea unui contract de împrumut cu S.A. ”Moldovagaz” fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora, prin care s-a acordat către S.A. ”Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:

  1. Suma împrumutului: 1, 05 miliarde lei (MDL);
  2. Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
  3. Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
  4. Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
  5. Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.

Deschide și: Energocom, împrumut de peste 1 mlrd. lei către Moldovagaz. Sistemul de transport al gazelor prin R. Moldova - pus în joc