Ministrul Energiei Victor, Parlicov, vine cu detalii în cazul reluării importului de gaze de la Gazprom anunțată ieri de compania Moldovagaz. Parlicov declară că malul drept al Nistrului nu are nevoie de gaze rusești și că ar trebui consumate gazele stocate de Energocom, oferind astfel companiei posibilitatea de achiziționare a gazului la prețuri avantajoase.

Noi, pentru malul drept, pentru moment, nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Avem gaze, avem stocuri create special pentru securitate prin Energocom și acest gaz, în mod normal trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Poziția a fost comunicată Moldovagaz și mai departe este decizia lor. Sunt sigur că ei vor lua o decizie în favoarea noastră a tuturor”, a declarat Victor Parlicov.

Parlicov a specificat că de la Gazprom, în ultimele patru zile, au fost consumate 4 milioane de metri cubi de gaze naturale la un preț similar celui de la Energocom „puțin peste 1000 de dolari per metru cub”. 

Ministrul a insistat pe procurarea și consumul gazelor de la Energocom, explicând că aceasta va apropia momentul în care consumatorii vor putea benficia de gaze la prețuri mai mici.

Trebuie să cumpărăm acest gaz de la Energocom din mai multe motive. Primul ar fi că stocurile formate de Energocom au o valoare, gazul trebuie consumat, banii pe care îi plătesc consumatorii  pentru acest gaz dau posibilitatea Energocom să aibă bani si să beneficeze de conjunctura de prețuri care este acum pe piață. Cu cât mai repede vom consuma gazul de la Energocom la prețuri competitive, cu atât mai repede vom putea beneficia de conjunctura prețurilor care s-a creat acum. Stocuri mai avem, vom mai cumpăra pentru a dilua volumele pe care le avem cu gaz mai ieftin”, a explicat Parlicov.

Cu referire la decizia Moldovagaz de a livar gaz rusesc pe malul drept al Nistrului, Parlicov a subliniat că furnizorul de gaze urma să înceapă negocierile cu Gazprom în vederea reducerii volumelor de gaze importate.

După o întrerupere de peste trei luni, malul drept al Nistrului a reluat în luna martie 2023, importul și consumul de gaze de la Gazprom.

Deschide și: Revenim la gazele rusești. R. Moldova a reluat importul de gaze de la Gazprom